Het Zonnekind Team

Vanessa Lauwers
Kind&Jongerencoach
Trainer
Zaakvoerder

Enthousiastelinge, unicornbeliever,  mama van een tienerzoon, baasje van 5 viervoeters en experte in kinderen en jongeren terug in hun kracht te zetten. En tevens de bezielster (in't schoon: zaakvoerster) van 't Zonnekind.

In mijn 15 jarige carrière als trainer en coach heb ik de kans gehad om meer dan 900 professionals (uit diverse sectoren) te mogen trainen en nieuwe inzichten te geven in de belevingswereld van het kind.

Dit schooljaar (2020 - 2021) volgden reeds ruim 500 onderwijsprofessionals een webinar of een andere training bij 't Zonnekind rond faalangst of executieve functies of een ander thema.

 

Verder haal ik mijn inspiratie uit de meer dan 150 kinderen die ik de afgelopen jaren persoonlijke coaching gaf of die een workshop volgde.

 

Als trotse trainer binnen het Zitdazo-team en licentiehouder van het 'Friends Resilience' programma, wil ik deze unieke kennis en ervaring rond onder meer faalangst delen met anderen.

Omdat we samen kinderen laten stralen en hen de ondersteuning kunnen geven die ze verdienen en zo te bloeien, groeien en zich te ontwikkelen. In de klas en daarbuiten.

Wie doet er nog mee?

Tania Neyens

Ik ben een enthousiaste en gedreven duizendpoot. Momenteel ben ik Werkzaam als ondersteuner bij een ondersteuningsnetwerk in het Antwerpse, waarbij ik zowel kleuters, lagere schoolkinderen als secundaire leerlingen begeleid in fase 2 in het zorgcontinuüm. Dit zijn leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en –noden, zodat in het regulier onderwijs inclusief onderwijs kan onderschreven worden. 

Ik geef het webinar 'Autisme bij kinderen' en ben auti-coach.

Missie van 't Zonnekind

Ieder kind heeft het recht om uniek te zijn. 't Zonnekind is er om kinderen en hun omgeving te ondersteunen - in een veilig kader - en om zo voluit te groeien tot een uniek, integer en bijzonder mens. Op deze manier draagt 't Zonnekind bij aan een geestelijk gezonere maatschappij.

't Zonnekind helpt om kinderen en hun gezin terug met elkaar in communicatie te brengen, de hartsverbinding tussen ouder en kind terug te herstellen, en zo wederzijds begrip voor elkaar te laten ontstaan. 't Zonnekind benadert alle mensen, jong en oud, op een holistische wijze met respect voor ieders persoonlijkheid en mening.

Mijn persoonlijk groeitraject

Levenslang leren, dat is mijn motto. Dit door zelf opleidingen te volgen en verder als gigantische autodidact boeken en andere nuttige lectuur te verslinden en met het geleerde ook effectief aan de slag te gaan. Want je verandert maar iets door het ook anders te doen. Het is mijn ruime ervaring als trainer,zowel binnen als buiten het onderwijs , die mij in staat stellen mensen te inspireren en inzichten te geven. Ik ga je nooit zeggen wat je "moet" doen, ik tracht je enkel het inzicht te geven dat het anders kan en de techniek om het te proberen. Voorts is het aan jou om er mee aan de slag te gaan. Natuurlijk hou ik ook een oogje in het zeil. Dat is trouwens ook de aanpak in mijn coachsessies: de kinderen en jongeren de tools geven en hun aanleren hoe ze die tools kunnen gebruiken in hun dagdagelijkse leven. Dat ze er zelf in slagen om hun innerlijke kracht aan te boren en terug gaan stralen.

Ik ben lang lang geleden afgestudeerd als Bachelor in de Communicatiewetenschappen. Reeds 15 jaar geef ik communicatie - en assertiviteitstrainingen aan jong en oud(er). Als coach en trainer ben ik die jaren heel sterk gegroeid en heb ik ervaring opgebouwd door samenwerkingen met KMO's uit verschillende sectoren evenzeer als met leerkrachten en ondersteuningsteams uit het onderwijs. Dat maakt mijn job zo heel boeiend omdat ik op zoveel fronten kan werken: rechtstreeks met de kinderen en jongeren maar ook met hun die deze kinderen en jongeren dagelijks ondersteunen en begeleiden: de onderwijsprofessionals. Zo boeiend want nog steeds leer ik ook van hun.

Doorheen de jaren heb ik een diploma Kind&Jongerencoach behaald alsook als HSP Coach. Ik volgde bij de Bleekweide een opleiding rond Rouw en Verlies counselor. In 2019 volgde ik ook een lichaamsgerichte Trauma opleiding bij Open Mind omdat toch heel wat kinderen met trauma te maken krijgen en begeleiding nodig hebben met het helen.

Ook mama worden heeft me heel veel geleerd: wie ben ik als Vanessa, als vrouw en als moeder en hoe kan ik al deze 'entiteiten" op elkaar afstemmen. Want de ballen in de lucht houden is niet gemakkelijk. Zeker niet als je nog voltijds in loondienst bent (trainingsbedrijf) en een coachpraktijk te runnen hebt. Daarom besloot ik in 2019  de grote sprong te wagen als onderneemster en koos ik resoluut voor 't Zonnekind. Want kinderen laten stralen is nu eenmaal mijn passie en ik coach en train nog steeds en dat maakt me heel gelukkig en ik denk dat je dat merkt aan mijn enthousiasme :-)

Sinds 2019 heb ik samen met Steven Gielis van Zitdazo vzw de handen in elkaar geslagen en organiseren we laagdrempelige assertiviteitstrainingen voor kinderen en jongeren.

In de zomer van 2020 werd het Zonnekind ook partner van de stad Mechelen voor het organiseren van workshops rond weerbaarheid tijdens de Zomerscholen en gaf ik een training aan de vrijwilligers van Buddy Mechelen rond zelfvertrouwen en groeimindset bij kinderen. Ook bij de gemeente Ranst mocht ik langs gaan voor een opleiding rond verbindende communicatie voor het team van de naschoolse kinderopvang. Ook het Huis van het Kind doet beroep op 't Zonnekind voor het geven van lezingen rond diverse thema's aan ouders.

Voor 2021 staat er onder meer een opleiding 'Orthopedagogiek' op de planning. Veel meer zal er niet bijkomen denk ik gezien de vrij volle agenda aan trainingen die reeds gepland staan.

Voorts heb ik maar weinig tijd voor hobby's (niet dat ik dat erg vind): ik geniet van de kwaliteitsmomenten met mijn gezin (dankbaar dat ze mij zoveel willen delen met anderen), de wandelingen met Grim en Nala, de knuffelmomenten met de poesjes, lezen (meestal werkgerelateerd), filmpje kijken (geheimpje: ik ben een Star Wars Fan. Een van de katten heet dan ook Yoda), diamond painting als ik mijn hersenen op nul wil zetten. Vroeger speelde ik nog piano maar daar ontbreekt nu even de tijd voor en de piano hihi.

Wij werken samen met

zitdazo.webp

Zitdazo vzw

Onze partner in het organiseren van laagdrempelige assertiviteitstrainingen voor kinderen en jongeren.

klein logo mechelen.webp

Stad Mechelen

Partner voor de Zomerscholen (i.s.m Zitdazo) en het Buddy Project

logo pure child.webp

Pure Child

Een informatief en opvoedkundig online magazine dat ouders en opvoerder handvatten biedt.

huiskind.jfif

Huis van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien.

Licentiehouder van

logo schateiland.webp

Schateiland

Schateiland Expeditie is een bijna-losstaande methode om met deelnemers een eigen schateiland te ontwerpen. Voor kinderen is het uitnodigend om zichzelf creatief te uiten. In plaats van door alleen via praten zichzelf onder woorden te brengen. Op creatieve en speelse wijze komen we superveel te weten over de kinderen waarmee we werken.

Friend Resilience Programma

Erkend door de WHO.

Het vriendenprogramma is hét programma voor kinderen en jongeren om te werken aan een growth mindset, piekeren en angsten de baas te worden, spanningen aan te pakken, emotieregulatie te ontwikkelen en emotionele veerkracht op te bouwen.