Hoe je leerlingen laat groeien door feedback

Feedback geven is slechts een van de vele taken die leerkrachten doen om hun leerlingen te begeleiden op het pad naar succes. Feedback is essentieel omdat het een betere uitleg kan geven over hoe een leerling het doet in plaats van alleen een cijfer op een papier. Uitgebreide feedback stelt de leerling in staat kritisch na te denken (leeftijdsgebonden) over de keuzes die hij heeft gemaakt en een standpunt in overweging te nemen dat hij oorspronkelijk misschien niet had gedaan. Leerkrachten moeten de tijd nemen om te weten hoe ze effectief feedback kunnen geven op een manier die studenten in staat stelt dit te doen.


Feedback in de klas


Feedback geven is een vorm van communicatie. Het is véél meer dan enkel aangeven of een toets/examen goed of slecht was. Feedback kan iemand maken of kraken. De keuze is dus aan jou.


Wat is nu goede feedback?


* Goede feedback is de kunst om het op zo'n manier te geven dat de leerling je feedback en opmerkingen begrijpt en er rekening mee houdt.

* Goede feedback omvat woorden die niet perse negatief zijn, maar meer beschrijven en oprecht op een manier dat de leerling niet de behoefte heeft om zich aanvallend op te stellen of verdrietig te voelen.

* Feedback moet gericht zijn aan die ene leerling (en dus niet te vaag of algemeen zodat de leerling het gedacht krijgt dat je dit aan iedereen meedeelt) en geschreven op een manier waarop je weet dat je leerling het zal begrijpen. Dat houdt dus in dat je je moet kunnen inleven in je student (empathisch vermogen).

* Goede feedback wordt op tijd gegeven als reactie op het werk van de leerling en dus op tijd! Want indien te laat dan kan de leerling zich niet meer herinneren waarover het gaat laat staan zich de vragen nog herinneren.


4 tips hoe je feedback geeft


TIP 1: Wees positief over wat juist is


Leg de focus op de juiste antwoorden en niet enkel op de fouten. Van fouten kun je leren, daar zit het groeiproces.


Stel de leerling gerust dat hij op de goede weg is. Vermijd veralgemeningen zoals "Goed werk". Zelfs al is het werk goed dan is het nog steeds belangrijk om te verklaren waarom het goed is.


TIP 2: Verbeteren en uitleggen


Dit is vaak de meest populaire vorm van feedback geven. Fouten moeten natuurlijk verbeterd worden, de manier waarop je dat doet is natuurlijk belangrijk. Het is onvermijdelijk dat een leerling fouten maakt. Het hoort bij het leren.

In de plaats van een grote "X" aan te duiden (waar het fout is) met een dikke rode stift (ik overdrijf misschien wat maar het is ter illustratie), leg uit waarom het antwoord fout was en stuur hun denkproces het juiste pad op. Je hoeft dus de oplossing er niet naast te schrijven.


TIP 3: Doorloop het proces


Veel vragen vereisen een denkproces en een goede vraag zorgt ervoor dat de leerling wordt aangemoedigd om om te laten zien hoe hij tot zijn antwoord gekomen is. Zo kan je als leerkracht zien waar het denken van je leerling naar toe gaat. Dit is natuurlijk een andere aanpak dan verwachten dat leerlingen een "papegaai" zijn op hun toetsen/examens, dat zegt immers niets over hun denkproces.


Als een antwoord fout is, doorloop dan de stappen om te kijken of je kunt achterhalen waar het fout gegaan is. Bespreek dit met je leerling zodat deze de kans krijgt om zichzelf bij te sturen en hij écht leert uit de fout. Dit is nodig om de leerling voor te bereiden op de volgende opdracht/toets.


TIP 4: Zelf-feedback


Voor diegene die vertrouwt zijn met de executieve functies: deze tip is gelinkt aan de EF van metacognitie. Weet dat deze executieve functie héél wat jaren nodig heeft om te ontwikkelen. Je kan het onderstaande dus niet van kleuters verwachten, al kan je wel een eerste aanzet maken. Zelf voor tieners is het niet altijd zo evident om in te spiegel te kijken. En uiteraard heb je ook altijd de uitzonderingen die een superontwikkelde metacognitie hebben. Maar dat zijn de uitzonderingen. De meeste kinderen hebben het goede voorbeeld van volwassenen nodig om hun te leren hoe met fouten om te gaan, om te leren hoe ze met hun eigen aandeel kunnen leren omgaan enz.


Moedig je leerlingen aan om naar hun opdrachten/toetsen te kijken en zichzelf feedback te geven (op een constructieve manier), kijkend naar wat ze de volgende keer beter kunnen doen. Jonge kinderen hebben hierbij de input nodig van een volwassene.


Feedback is nodig en helpt de leerlingen zich te ontwikkelen. Het verbetert hun leerproces en geeft hen de vaardigheden om in de toekomst kritisch te denken.


Wil jij leren hoe je groeigerichte feedback kunt geven?


De tips uit het artikel kunnen je zeker al op weghelpen. Het kan ook zijn dat je zin hebt om heel concreet aan de slag te gaan met feedback en dan raad ik je de mini-cursus 'De Kunst van feedback geven' aan. De cursus duurt 3 uren en is bijzonder interactief.


Je leert er onder andere welke soorten feedback er zijn en door de praktijkoefeningen ben je in staat om nadien je leerlingen te laten groeien met jouw feedback.


Ontdek hier alles over deze mini-cursus 'De Kunst van het feedback geven'.


 


141 weergaven0 opmerkingen