Hoe je leerlingen laat groeien door feedback

Feedback geven is slechts een van de vele taken die leerkrachten doen om hun leerlingen te begeleiden op het pad naar succes. Feedback is essentieel omdat het een betere uitleg kan geven over hoe een leerling het doet in plaats van alleen een cijfer op een papier. Uitgebreide feedback stelt de leerling in staat kritisch na te denken (leeftijdsgebonden) over de keuzes die hij heeft gemaakt en een standpunt in overweging te nemen dat hij oorspronkelijk misschien niet had gedaan. Leerkrachten moeten de tijd nemen om te weten hoe ze effectief feedback kunnen geven op een manier die studenten in staat stelt dit te doen.


Feedback in de klas


Feedback geven is een vorm van communicatie. Het is véél meer dan enkel aangeven of een toets/examen goed of slecht was. Feedback kan iemand maken of kraken. De keuze is dus aan jou.


Wat is nu goede feedback?


* Goede feedback is de kunst om het op zo'n manier te geven dat de leerling je feedback en opmerkingen begrijpt en er rekening mee houdt.

* Goede feedback omvat woorden die niet perse negatief zijn, maar meer beschrijven en oprecht op een manier dat de leerling niet de behoefte heeft om zich aanvallend op te stellen of verdrietig te voelen.

* Feedback moet gericht zijn aan die ene leerling (en dus niet te vaag of algemeen zodat de leerling het gedacht krijgt dat je dit aan iedereen meedeelt) en geschreven op een manier waarop je weet dat je leerling het zal begrijpen. Dat houdt dus in dat je je moet kunnen inleven in je student (empathisch vermogen).

* Goede feedback wordt op tijd gegeven als reactie op het werk van de leerling en dus op tijd! Want indien te laat dan kan de leerling zich niet meer herinneren waarover het gaat laat staan zich de vragen nog herinneren.


4 tips hoe je feedback geeft


TIP 1: Wees positief over wat juist is


Leg de focus op de juiste antwoorden en niet enkel op de fouten. Van fouten kun je leren, daar zit het groeiproces.


Stel de leerling gerust dat hij op de goede weg is. Vermijd veralgemeningen zoals "Goed werk". Zelfs al is het werk goed dan is het nog steeds belangrijk om te verklaren waarom het goed is.