5 tips om meer zelfvertrouwen aan je kinderen te geven

Kinderen kijken voortdurend naar zichzelf door de ogen van iemand anders, waardoor ze nooit de kans krijgen om zichzelf echt te zien en van zichzelf te houden.

Als ouders willen we kinderen opvoeden die zelfvertrouwen hebben en weten wat hun eigenwaarde is, zodat ze beter in staat zijn pestkoppen en negatieve invloeden af te weren.


Wees een positieve spiegel voor je kinderen


Het zelfbeeld van je kind komt grotendeels voort uit wat ze denken dat anderen over hen denken. Ze moeten leren over een positief zelfbeeld door de reacties van hun ouders. Spiegel jij je kind positieve of negatieve reflecties voor?

Als je ze positieve reflecties geeft, leren ze om goed over zichzelf te denken. Het is hun innerlijke stem en hun geruststelling in moeilijkere tijden.


Wees een realistische ouder


Je kan niet altijd positief en blij zijn. Je kind moet weten dat ook jij slechte dagen hebt. Veel kinderen kunnen door valse vrolijkheid heen kijken.

Laat ze weten dat het oké is om een moeilijkere periode te hebben, geef ze tijd en ruimte om er door te geraken. En dat een lastigere periode niet noodzakelijk betekent dat we negatief over onszelf moeten gaan denken.


Een kind vol zelfvertrouwen opvoeden door samen te spelen


Door te spelen leer je veel over je kinderen. Speeltijd en betrokken luisteren geeft hen de boodschap: "Jij bent mijn tijd waard."

Kinderen leren door te spelen, dus samen tijd doorbrengen verbetert hun gevoel van belangrijkheid. In plaats van speeltijd te zien als een opgave, kan je het gebruiken om te investeren in het zelfvertrouwen van je kind.


Bereid je kind voor op succes


Je kind helpen talenten te ontwikkelen is een onderdeel van het ouderschap. Als je een talent herkent dat je kind niet ziet, moedig het dan aan. Duw je kind zachtjes in de richting van het ontwikkelen van zijn talent. Als je je kind niet aanmoedigt om het te proberen, zullen zijn vaardigheden niet verbeteren en ben je een waardevolle vertrouwensbooster kwijt.


Pas op voor vergelijkingen tussen waarden


Kinderen beoordelen hun eigen waarde door hoe zij denken dat anderen hen waarderen. En in onze meet- en testmaatschappij worden de vaardigheden van kinderen gemeten in vergelijking met die van anderen. Je kind kan uitstekend in spelling zijn, met een score van 95% op zijn toets. Maar hij kan zich tekortgedaan voelen als zijn klasgenoten allemaal een 98% halen.


Als je een zelfverzekerd kind wil opvoeden, zorg er dan voor dat ze geloven dat je ze waardeert om wie ze zijn, niet om hoe ze presteren.


Zorg voor veel oogcontact, aanrakingen en gerichte aandacht. Wees bewust van hoe kinderen over zichzelf denken en reageer hier gepast op. Kinderen moeten weten dat jouw liefde niet afhankelijk is van jouw goedkeuring van hun prestaties.

Je kind helpen zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde op te bouwen is één van de grootste geschenken die je ze ooit kan geven en één van de beste manieren om een betekenisvolle band te scheppen.

207 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven