5 manieren om een kind te helpen faalangst de baas te kunnen zijn

Als coach heb ik één factor opgemerkt die leerlingen consequent afremt in de klas: faalangst.


Als studenten bang zijn om te falen, reageren ze meestal op twee manieren op uitdagingen:

1. Ze geven het op voordat ze zelfs maar beginnen en geven er de voorkeur aan de mogelijkheid van mislukking te vermijden.

2. Ze raken van slag als ze iets de eerste keer niet goed doen, wat leidt tot angst en slechte prestaties.


Ik begon te merken dat ook mijn zoon soms gefrustreerd raakt als iets moeilijk voor hem is en helaas zegt: "Ik ben niet goed in ..."


Voor veel kinderen werkt faalangst verlammend. Maar er moet een manier zijn om dit te veranderen, toch?


Vastbesloten om het antwoord te vinden, heb ik me de afgelopen jaren verdiept in bewezen manieren om kinderen te helpen de faalangst te overwinnen. Het hele resultaat hiervan heeft ondertussen de vorm van de Faalangst Coach Training gekregen.


Maar de basis, die deel ik al graag met jou in dit artikel.


Ik probeerde deze 5 op onderzoek gebaseerde strategieën uit met mijn coachees en mijn zoon, en ik nodig je uit om ze ook met je kinderen/leerlingen te proberen! Het is de basis om het faalangstmonster te verslaan.


1. Verander je houding ten opzichte van falen


Kinderen leren van ons volwassenen. Wij zijn hun voorbeeld, dus moeten we ons bewust zijn van onze eigen reacties op fouten en mislukkingen.


Stanford University-onderzoeker Carol Dweck (groeimindset) heeft ontdekt dat kinderen hun opvattingen over mislukking van hun ouders leren. Door naar hun ouders te kijken, ontwikkelen kinderen een van de volgende twee ideeën: dat falen 'versterkend' is of dat falen 'verzwakkend' is.


Als je fouten maakt, probeer dan met positiviteit of humor te reageren. Praat met het kind over wat je hebt geleerd van je fouten (of deze nu in het verleden of in het heden gemaakt zijn) en wees bereid om het opnieuw te proberen.


Als het kind het moeilijk heeft, probeer dan geen zorgen of angst te tonen. Het kind zal dit oppikken. Doe je best om optimistisch te blijven.


2. Leg de nadruk op inspanning, niet op bekwaamheid


In een prestatiegerichte maatschappij wordt nogal vaak de inspanning over het hoofd gezien. De inspanning die kinderen leveren om een resultaat te behalen dat door één of anderen onbekende volwassene besloten heeft, dat zij moeten behalen.


Heb geen medelijden met kinderen en troost ze niet omdat ze 'niet genoeg bekwaam zijn'. Laat zien dat prestatie niet enkel draait om bekwaamheid. Het gaat over inspanning, oefening, leerstrategieën, vastberadenheid, enz.


Dit betekent niet dat je gewoon tegen een kind moet zeggen: "Probeer maar wat harder" als het worstelt (vooral als het echt zijn best heeft gedaan). Maar je bespreek specifieke strategieën die de volgende keer zouden kunnen werken.


Hetzelfde geldt wanneer we onze kinderen prijzen. In verschillende studies bestudeerden Carol Dweck en haar collega's honderden lagere school kinderen, waarbij ze de ene groep prezen voor hun capaciteiten en de andere voor hun inspanningen.


Beide groepen werden uitgedaagd met een moeilijke test. De groep die werd geprezen om hun inzet, deed erg zijn best, hoewel ze natuurlijk veel fouten maakten. De groep die werd geprezen om hun intelligentie, raakte ontmoedigd toen ze fouten maakten en zag deze fouten als een gebrek aan bekwaamheid en een teken van mislukking.


Over het geheel genomen nam de intelligentie voor de "inspanning" -groep toe met 30%, terwijl het afnam met 20% voor de "bekwaamheidsgroep", allemaal vanwege verschillende attitudes over fouten en mislukking.


3. Toon onvoorwaardelijke liefde


Volgens professor Matt Covington van de universiteit van Berkeley houdt faalangst rechtstreeks verband met je eigenwaarde, of met de overtuiging dat je waardevol bent als persoon.


Kinderen koppelen hun eigenwaarde meestal aan wat hun ouders van hen vinden. Ze kunnen het gevoel hebben dat hun ouders niet van hen zullen houden of ze niet zo waarderen als ze geen hoge cijfers, uitstekende atletische of artistieke prestaties, perfect gedrag, enz. behalen. Dit geloof resulteert natuurlijk in faalangst.


Je kunt het gevoel van eigenwaarde van een kind vergroten door duidelijk te maken dat je onvoorwaardelijk van het kind houdt, zelfs als hij fouten maakt of een slecht oordeel velt.


4. Help hen zich te concentreren op de oplossing


Kun je je voorstellen dat je kind zijn huiswerk thuis vergeten heeft en op tafel heeft laten liggen? En jij ziet dat zoon/dochterlief het vergeet en je zegt niets? Dat is precies wat Jessica Lahey deed. Ze is de auteur van “The Gift of Failure”: hoe de beste ouders leren los te laten, zodat hun kinderen kunnen slagen.


Kinderen moeten leren om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen, ook wel executieve functies genoemd, in dit geval het werkgeheugen. En we helpen kinderen niet door alles voor hun op te lossen. Om het in de toekomst te vermijden om zonder huiswerk op school aan te komen (en de gevolgen hiervan) maakte haar zoon een lijst van alles wat hij elke ochtend mee naar school moet nemen. Je kan deze lijst bijvoorbeeld ook aan de koelkast ophangen.


We hoeven niet per se zo extreem te zijn, maar we moeten onze kinderen laten falen. In plaats van kinderen tegen problemen te beschermen, kan je ze helpen door zich op de oplossingen te laten concentreren.


Bespreek welke acties ze hebben ondernomen, de gevolgen van deze acties en hoe deze gevolgen in de toekomst kunnen worden vermeden.


Stel vragen als:

• Wat ging er mis?

• Hoe kun je dit de volgende keer verhelpen of voorkomen?


Jessica Lahey zegt dat haar favoriete onderdeel van het praten met kinderen over hun mislukkingen is: "hen helpen bij het bedenken van een strategie." Het is ook haar beste advies voor ouders die hun kinderen willen helpen de faalangst te bestrijden.


5. Voer gesprekken over succes en mislukking


Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kun je mogelijk een open discussie voeren over succes en hoe het moeilijk kan zijn om dit soms te bereiken. Je hoeft natuurlijk niet te dramatiseren.


Gebruik deze suggesties als je niet zeker weet hoe je het gesprek moet beginnen:


• Praat over succes met behulp van de ‘ijsberg-analogie’. Als je succesvolle mensen ziet, zie je alleen het topje van de ijsberg. Je ziet niet wat er 'onder water' is, of wat er nodig was om dat succes te bereiken: mislukkingen, afwijzing, doorzettingsvermogen, inspanning, discipline, doorzettingsvermogen, enz.

• Leg uit dat falen gunstig kan zijn omdat het tot succes leidt (als we ervan leren en het opnieuw proberen).

• Leg uit dat als je faalt, je leert wat werkt en wat niet, je verbetert, je leert door te gaan in plaats van op te geven, enz.

• Leg uit dat faalangst het kind er gewoon van weerhoudt om iets te proberen en het ervan weerhoudt zijn dromen te verwezenlijken en zijn volle potentieel te bereiken.

Deze 5 stappen zijn uiteraard geen wondermiddel. Sommige kinderen hebben bijkomende hulp en ondersteuning nodig om het faalangstmonster te overwinnen. Ik ben er echter van overtuigd dat als je als ouders en leerkracht al met deze 5 manieren aan de slag gaat, er al een wezenlijk verschil kan komen voor kinderen met faalangst in hun beleving hiervan.


Over faalangst hebben we bij 't Zonnekind een uitgebreid aanbod: je kan starten met een gratis webinar te volgen en als dat niet genoeg is of je bent gewoon gretig om te leren dan kan je in de Zonnekind Academy terecht voor een online cursus "Faalangst in de klas" of je kan meteen ervoor gaan om een Faalangst Coach te worden.


Wil je als ouder je kind met faalangst beter kunnen begrijpen en ondersteunen? Schrijf je dan in voor de online cursus "Faalangst bij mijn kind?!"


Aan jou de keuze hoe jij een verschil voor kinderen met faalangst wilt maken.

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven