3 tips om je kind te helpen zijn angsten te trotseren

"Licht uit! Slaapwel!" Het is één van je favoriete momenten van de dag. De rust, de stilte ... en dan hoor je de piepkleine stem piepen: "Mama, ik ben bang!" Het is niets nieuws voor de meeste ouders. In de loop der jaren hebben we gecontroleerd op monsters onder het bed, dinosaurussen in de kast, buitenaardse wezens buiten het raam en een gigantische tijger die zogenaamd 's nachts de kamer van je kind bezoekt. Zelfs je beste detectivevaardigheden hebben nooit meer opgeleverd dan een paar stofpluizen of een ontbrekende sok. Maar dat overtuigt de kleine Mario niet.


Maar de angst blijft niet beperkt tot 's nachts - veel kinderen zijn overal bang voor, van zwembaden (wat als er een haai is?!?) Tot onweersbuien (wat als de bliksem mij neerhaalt?!?) Tot spinnen (kan je het hem kwalijk nemen?). Sommige angsten zijn misschien "echter" dan andere, maar ze zijn allemaal heel reëel voor je kind, of ze nu twee of twaalf zijn. Met de onderstaande tips kan je je kind helpen om de boemannen (of monsters) te trotseren. Spannend!


Tip #1: Bekrachtig de gevoelens, niet de griezels


Angsten bij kinderen zijn heel normaal en het is belangrijk om respect te hebben voor de gevoelens van je kind. Helemaal wild gaan, door elke lade te checken voor monsters of het lokale zwembad op te bellen om te vragen of er haaien werden gesignaleerd, zal alleen averechts werken.. Vermijd het inspelen op de angst door je kort in te leven en je kind vervolgens te vertellen dat je er vertrouwen in hebt dat hij het kan overwinnen. Help hem dan met de volgende tip.


Tip #2: Overwin de angst


Of je kind nu een vreselijke ervaring heeft gehad met de hond van een buurman of niet durft te gaan zwemmen (denk aan de haai), kan hij de angst overwinnen met een beetje begeleiding van jou. Vraag hem op een rustig moment hoe hij over het probleem, de angst denkt. Zeg: "Ik heb gemerkt dat honden je nerveus maken - kun je een paar dingen bedenken die je kunnen helpen eraan te wennen?" Bij jongere kinderen kan het fijn zijn om ze een tekening van hun angst te laten maken. Misschien is hij oké met honden als deze aangelijnd zijn, of misschien zijn kleine honden niet zo eng. Begin met de suggesties van je kind en werk geleidelijk omhoog totdat hij zijn angst onder ogen ziet - en er overheen komt. Je maakt dus een stappenplan op. Erken omdat hij in het verleden een slechte ervaring heeft gehad, wilt niet zeggen dat het gevoel eeuwig gaat blijven hangen. Met zijn vernieuwde zelfvertrouwen aangaande de hond in ons voorbeeld (daar werk je stap voor stap aan) zal dat zeker zijn vruchten in de toekomst afwerpen. Je hebt dus geduld nodig.


Tip #3: Zeg "boe"' tegen spookverhalen


Terwijl jij of je oudere kinderen misschien genieten van spookverhalen en griezelige series, houden ze je vierjarige misschien 's nachts wakker. Ook wat gamen betreft: er is een reden waarom een spel 16+ of 18+ rating gekregen heeft. Het is dus niet gepast om een 7 jarige een spel met rating 18+ te laten spelen, dat is om problemen vragen.


En hoewel kinderen misschien denken dat ze griezelige personages aankunnen, krijgt hun levendige fantasie soms toch de overhand als de lichten uitgaan.


Weet wat je kinderen lezen en bekijken - zelfs tekenfilms kunnen griezelige stukken bevatten die het best vermeden kunnen worden totdat de kinderen ouder zijn en beter in staat zijn om feiten van fictie te onderscheiden.


Stel de juiste grenzen en als je denkt dat je kind wat meer aan kan, doe het dan rustig aan en praat over wat echt is en wat niet.


Angsten zijn normaal, maar je kinderen moeten er niet hun hele leven mee blijven zitten. Help ze hun angst te overwinnen, en jullie slapen allemaal beter!


Wil je graag meer weten over hoe je met de angst van je kind kunt omgaan? Schrijf je in voor het gratis webinar "Angst bij kinderen en hoe daar mee omgaan".


Vanessa Lauwers

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven