10 tips om een kind beter te begrijpen

Een kind begrijpen lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. Door hun gedrag laten kinderen zien wat er bij hun leeft. Onze taak als volwassene is dus om te leren luisteren naar wat kinderen zeggen door bereid te zijn achter het gedrag te willen gaan kijken.

In dit artikel geef ik je graag 10 tips waar je mee aan de slag kunt gaan, zowel als ouder als professional, om kinderen beter te begrijpen. Als kinderen voelen dat je écht aanwezig bent, dan zullen ze hun hartje voor jou openstellen.1. Observeer

Je moet het kind kennen als je het wilt begrijpen. Het is mogelijk door simpelweg om aanwezig te zijn en het kind te observeren. Als je het ziet spelen, als het om een ​​bepaald ding vraagt, op een bepaalde manier reageert op situaties, zijn interactie met anderen, enz., leer je veel over de persoonlijkheid van het kind. Belangrijk bij je observaties is natuurlijk dat je je eventuele (voor)oordelen achterwege laat. En dat je het kind observeert alsof het de allereerste keer is dat je het kind ziet.

2. Kwalitatieve tijd

In de buurt van een kind zijn is niet genoeg. Om het beter te leren kennen, doe je samen activiteiten zoals spelletjes spelen, koken (kinderen staan ​​altijd te popelen om te helpen), kasten of zijn kamer opruimen, samen met de poppen of Lego spelen, een activiteit die het kind mag kiezen enz.

3. Luister

Door naar een kind te luisteren, leer je het beter kennen. Hierdoor krijgt hij/zij het gevoel dat je in zijn/haar leven geïnteresseerd bent. Dit zal op zijn beurt helpen om de band tussen jullie twee te versterken. Je laat het kind uitspreken en je hebt niet meteen een mening klaar over de situatie waarover het kind praat. Je laat het kind gewoon zijn, en jij luistert.

4. Praat

Door met een kind te praten over dingen die voor hem van belang zijn, kan het zich voor je openstellen. Op deze manier kun je gemakkelijker een gesprek beginnen en het kind beter leren kennen.

5. Geef het kind volledige aandacht tijdens het praten

Houd altijd oogcontact terwijl je met een kind praat. Op ooghoogte van het kind dus als je even door de knieën moet zakken doe dat dan. Door dit te doen, zorg je ervoor dat het kind gelooft dat je luistert en dat wat het zegt van het grootste belang voor jou is.

6. Geef het kind respect

Als een kind het heeft over zijn/haar onzekerheden, angsten of situaties waarin hij/zij te schande is gemaakt, lach hem/haar dan niet uit en maak het niet belachelijk. Je moet begrijpen dat het voor een kind (vooral tijdens zijn puberteit) niet gemakkelijk is om zich open te stellen. Het moet van zijn/haar kant veel moed hebben gekost om dat te doen. Bedank het kind ook voor het vertrouwen dat het in jou stelt en dat je er alles zult aan doen om dat vertrouwen te behouden. Als je het gevoel hebt dat een kind jou niet respecteert, kijk dan eens in welke mate jij respect voor het kind hebt. Respect werkt nog steeds in beide richtingen.

7. Leg dingen uit

Kinderen tot de leeftijd van 5 - 6 jaar houden zich vaak aan alle regels die door volwassenen zijn opgesteld of de beslissingen die jij hebt genomen voor hun. Het echte probleem ligt bij de adolescenten of tieners. Probeer in dergelijke situaties gewoon uit te leggen waarom je een bepaalde beslissing moest nemen of een bepaald iets moest doen. Op dat moment zijn ze misschien boos op je, maar na verloop van tijd zullen ze het begrijpen. Als je niets uitlegt, gaan ze het zelf invullen en dan ontstaan er heel vaak misbegrippen. Een goede communicatie zowel met kinderen als met tieners is belangrijk.

8. Ontdek de redenen achter hun gedrag

Als een kind zich misdragen heeft of negatief gedrag vertoont, probeer dan de oorzaak erachter te achterhalen. Door dit te doen, kom je erachter waar je als ouder of leerkracht de verkeerde kant op bent gegaan, en krijg je de kans om je opvoedings of onderwijs-vaardigheden te verbeteren.

9. Vrijheid van meningsuiting

Laat een kind zich uiten zoals hij/zij dat wil. Je zou een glimp kunnen opvangen van hoe hij denkt of wat hij/zij wil. Uiteraard moeten kinderen leren hoe ze op een correcte manier hun mening kunnen uiten. Geef dus zelf het goede voorbeeld hierin.

10. Denk zoals een kind

Het is belangrijk om te denken zoals een kind terwijl je met hem/haar praat of samen een activiteit doet. Dit geeft het kind een ​​vertrouwd gevoel en door je in te leven ga je het kind veel beter begrijpen.

Wil je doeltreffende communicatietechnieken leren om met een kind te praten? Wil je graag leren om op een verbindende manier met kinderen te communiceren? Dan is de workshop ‘Verbindend communiceren met kinderen’ iets voor jou. Alle informatie kun je hier lezen.

153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven