10 tips hoe om te gaan met een bang kind

Bepaalde angsten horen bij de normale ontwikkeling van een kind: bang voor spinnen, bang voor het donker, angstig voor de komende spreekbeurt... Sommige kinderen zijn angstiger dan anderen. Hooggevoelige kinderen kunnen ook wat angstiger aangelegd zijn. In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je met de angst van je kind kunt omgaan.


Wat is angst?

Angst is soms lastig maar ook nuttig. Angst waarschuwt je voor gevaar: uit de buurt blijven van de agressieve hond, niet te hoog klimmen, oppassen met vuur enz. Kinderen maken elke dag wel nieuwe dingen voor. Het is dan ook niet vreemd dat kinderen vaak iets angstiger zijn dan volwassenen. Bepaalde kinderangsten zijn leeftijdsgebonden. Het is pas wanneer de angst ongezonde proporties begint aan te nemen of te lang duurt dat er kan gesproken worden van een mogelijke angststoornis. Is dat het geval, dan is het belangrijk dat je hulp inroept om je kind te helpen zijn angsten te overwinnen.

Veel voorkomende angsten bij peuters en kleuters

- Bij baby's: verlatingsangst

- Scheidingsangst

- Angsten als gevolg van de eigen fantasie

Bv: op toilet zitten: kan ik er door vallen? Zit er een monster in de wc?, insecten, monster, grote dieren, haren wassen of knippen, dokters enz.

- Oordeel van anderen. De angst zit hem in het feit dat het kind gaat denken dat de ouder hem bijvoorbeeld minder lief vindt, angst voor straf of angst voor andere kinderen.

- Nachtmerries: over dingen/wezens die niet echt bestaan (naar aanleiding van een boek of film)

- Naarmate een kleuter ouder wordt, komen er meer reële angsten naar boven bv. bang voor brand in huis

Angsten bij lagere schoolkinderen

- angsten voor reële gebeurtenissen: bang voor ongelukken, ziekte of dood bij zichzelf of bij geliefde personen of huisdieren.

- Sociale angst. Je kind kan angst hebben dat andere kinderen hem niet meer leuk gaan vinden.

- Angst om alleen thuis te zijn (zonder ouders).

- Kinderen gaan piekeren over dingen die ze gehoord of gezien hebben. Het is dus heel belangrijk dat je goed waakt over de informatie waar je kind toegang toe heeft. Zeker in Coronatijden, gezien bepaalde media de neiging hebben om angst aan te wakkeren.

- Faalangst. De angst van het "niet goed genoeg" zijn.

En dan nu de tips


TIP N°1: Geef het goede voorbeeld. Laat zien hoe jij omgaat met dingen of situaties waar je zelf bang van bent.

TIP N°2: Je kind moet je kunnen vertrouwen. Als jij zegt dat het ok en veilig is, dan gelooft het jou.

TIP N°3: Neem de angst serieus, zonder het te groot te maken. Ontken het bang gevoel niet. Benoem dat je ziet dat je kind bang is.


TIP N°4: Als je kind echt niet durft, bedenk dan kleine, haalbare stappen. Dwing het niet om over zijn grenzen te gaan.

TIP N°5: Geef je kind de ruimte om elke stap zelf te nemen. Moedig je kind aan en steun hem waar nodig, zonder het over te nemen.

TIP N°6: Probeer samen leuke gedachten te bedenken. Die kan het kind gebruiken als het bijvoorbeeld panikeert als het in bed ligt.

TIP N°7: Geef je kind een compliment en laat voelen hoe trots je bent. Zorg ervoor dat je een goed compliment geeft, zodat je kind er niet onzeker van wordt maar zich juist sterk voelt.

TIP N°8: Geef je kind een eerlijk beeld van de spannende situatie. Praat over de enge dingen die kunnen gebeuren, maar ook over de positieve dingen.

TIP N°9: Speel spannende of enge situaties na bv aan de hand van poppen, of Playmobil mannetjes.


TIP N°10: Maak gebruik van verbindende communicatie om je kind gerust te stellen. Soms hoor ik ouders de angst van hun kind bagatelliseren of ze doen de angst van het kind af als onzin. Gevolg: het kind zal de volgende keer niet meer tegen jou zeggen dat het bang is. Het is niet aan ons om de angst van een ander te evalueren en dan voor die persoon te beslissen 'dat het nergens voor nodig is om bang voor te zijn'. Dat werk averechts.

Als angsten niet overgaan

Meestal gaan de angsten na een bepaalde periode vanzelf weer over. Als dat niet het geval is ondanks je deze tips hebt toegepast dan is het goed om bijkomende hulp in te schakelen. Zeker als de angsten je kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling. Er zou dan sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een angststoornis. Er zijn verschillende soorten angststoornissen, maar er kan alleen sprake zijn van een angststoornis als de angst een lange periode duurt, je kind belemmert wordt in z’n ontwikkeling en als de angsten niet meer passen bij de leeftijd van je kind. Een angststoornis is met professionele hulp meestal goed te behandelen.

Twijfel je of dit nodig is of je wilt graag persoonlijke tips voor jouw kind neem dan contact op en ik help jou en je kind graag verder!

Vanessa Lauwers

't Zonnekind

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven