top of page
Website_moeilijk gedrag.jpg

WORKSHOP
MOEILIJK GEDRAG IN DE KLAS

Leer in 1 dag waar moeilijk gedrag bij kinderen vandaan komt EN hoe jij er mee kunt omgaan.

Herken je dit?

 • Ga je de strijd aan met een 'moeilijke' leerling?

 • Betrap je jezelf soms op dreigen of straffen van een leerling omdat je gewoon niet meer weet wat je anders kan doen?

 • Voel je dat de leerling met iets zit maar het komt er precies maar niet uit?

 • Word je soms een beetje gek van die ene (of soms zelfs meerdere) leerling die jouw klas op stelten zet?

 • Voel je dat er soms meer achter gedrag schuilt maar is het moeilijk om je vinger er op te kunnen leggen wat de oorzaak is?

Dan is deze opleiding van 1 dag over 'Moeilijk gedrag in de klas' beter begrijpen en er mee leren omgaan helemaal iets voor jou.

Kinderen die 'moeilijk' gedrag stellen maken het voor jou niet altijd gemakkelijk maar weet dat je dit gedrag ook als een signaal of hulpkreet kan zien.

Website_moeilijk gedrag.jpg

Ik zeg vaak: "Er zijn geen moeilijke kinderen, alleen kinderen die het moeilijk

hebben". Als je op die manier naar gedrag gaat kijken, dan werp je meteen al

een andere bril en kun je tot de essentie van de zaak komen. En neen, je hoeft

geen therapeut te zijn om het gedrag van kinderen beter te kunnen begrijpen.

Deze opleiding geeft je praktische en onmiddellijk inzetbare handvatten waardoor jij de leerlingen van Nu beter gaat begrijpen en hen kunt begeleiden op een manier die bij jou en bij hen past. 

Wat mag je verwachten?

In deze opleiding leer je hoe je achter het gedrag van kinderen kunt kijken. Je leert als het ware onder water kijken (iets met een ijsberg en zo). Geen kind vertrekt 's morgens naar school met het idee om vandaag eens even flink dwars te gaan liggen en het leven van klasgenoten of leerkracht te verpesten. Dat gedragsproblemen op school voorkomen, moet je als onderwijs-professional beschouwen als een signaal of een kreet om hulp van de leerling.

 

Kinderen laten met hun gedrag zien hoe het met ze gaat. Het is hun manier van communicatie, het is aan jou om te beslissen of en hoe je hiernaar gaat luisteren. Ik ga ervan uit dat ze de beste bedoelingen hebben. Een kind wilt het echt wel goed doen maar als een kind dwarsligt of zogenaamd ‘probleemgedrag’ vertoont, moet je gaan bekijken waar dat aan ligt. Als jij het kind beter leert begrijpen, ga je je aanpak hierop afstemmen, kan je écht een verschil betekenen en dit met het gewenste resultaat dat het kind ander gedrag gaat beginnen stellen.

Tijdens deze opleiding gaan we niet kijken naar wat er "mis" is met het kind. We gaan op onderzoek uit en kijken naar mogelijke oorzaken van moeilijk gedrag. We nemen ook jou eigen gedrag mee onder de loep want ook dat kan bijdragen aan de problemen bij het kind. Als jij je houding en insteek veranderd dan kunnen gedragsproblemen bij een leerling ook zo maar even verdwijnen. Magisch toch?!

Na deze opleiding heb jij:

 • Ontdekt wat de mogelijke oorzaken zijn van storend of moeilijk gedrag bij kinderen

 • Welke basisbehoeften kinderen hebben en hoe jij daar (deels) kunt aan tegemoet komen

 • Bruikbare strategieën ontdekt om een kind zijn/haar gedrag te laten veranderen

 • De nodige tips in handen om kinderen te helpen hun eigen gedrag te leren begrijpen en hoe ze dit, samen met jou, op een constructieve manier kunnen veranderen

 • Je krijgt handvaten om de band met de leerlingen te versterken

 • Kijk je met een totaal andere bril naar het gedrag van kinderen en motiveer je je collega's om hetzelfde te doen

Opbouw & inhoud van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 1 dag (van 10u tot 16u) die je helemaal onderdompelt in de leefwereld van het kind en je de inzichten geeft waarom een kind doet wat het doet. De opleiding biedt je vele bruikbare tools om in de klasomgeving in te zetten. Je kan je persoonlijke inbreng doen door middel van vragen en een eventuele casus zodat deze opleiding voor jou en de andere deelnemers nog praktijkgerichter wordt. Je krijgt een theoretisch kader aangeboden maar de nadruk van deze opleidingen (net zoals bij alle andere Zonnekind opleidingen) ligt op de ervaring en de beleving. Je gaat ontdekken waar moeilijk gedrag vandaan komt en hoe jij daar een verschil kunt in maken.

Je kan de opleiding op één van de onderstaande data volgen:

* donderdag 25 mei 2023 

Je volgt deze opleiding in een kleine groep (max. 14 personen) waardoor er veiligheid en verbinding kan ontstaan en dat het voor jou goed aanvoelt om je ervaringen en cases te delen met de andere deelnemers.

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals uit het kleuter en lager onderwijs die op zoek zijn naar verdieping rond gedrag afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematieken waar deze kinderen mee geconfronteerd worden.

Op het einde van de opleidingsdag ontvang je een deelnamebewijs voor deze workshop.

"Sinds de opleiding gaan vele dingen vlotter in mijn leven en dat kan geen toeval zijn. Dus super dat via deze opleiding de kans geboden werd deze ervaring zelf te mogen beleven.

Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht. Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde om het ook met kinderen te kunnen doen, want hoe moeilijk of ingrijpend het voor mezelf soms was, zo moeilijk en ingrijpend kan het voor kinderen zijn, dus nu weet ik dat nog beter en kan ik er nog meer rekening mee houden.

Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

Jouw docente

Vanessa Lauwers

Bezielster 't Zonnekind

Docente

​Ik ben Vanessa Lauwers, bezielster van ’t Zonnekind, kind & jongerencoach. Doorheen de jaren heb ik honderden kinderen en jongeren begeleid. Vele van deze aanmeldingen hadden te maken met gedrag. Gedrag dat vaak door volwassenen als storend werd ervaren en uiteindelijk ervaart ook het kind/jongere dat dit gedrag niet langer constructief is en willen ze hier verandering in brengen. Geen enkel kind is graag boos of bang.

 

Ik zie het als mijn roeping om andere (onderwijs) professionals de kinderen en jongeren van NU beter te leren begrijpen en begeleiden. Met de "oude methoden" (zoals straffen komt men niet ver meer) en dient zich een nieuwe aanpak aan om kinderen te helpen.

In 2022 ontstond in co-creatie met Steven Gielis (bezieler Zitdazo en docent Orthopedagogie) het werkboek ‘Ik kan het nog niet’ voor kinderen uit de lagere school om samen met hun ouders of leerkracht het faalangstmonster kleiner te maken. Inmiddels is de 2e druk ook bijna uitverkocht!

 

Al mijn liefde, aandacht en energie gaat naar het begeleiden van de deelnemers van deze opleiding. Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden, cases bespreken en je laten zien hoe jij een verschil kunt maken voor kinderen en jongeren. Ik leer je heel graag achter het gedrag van kinderen kijken. Mijn uitgangspunt is namelijk dat kinderen niet hun gedrag zijn en dat zij vaak uitsluitend hun gedrag hebben om zo te communiceren. Ik leer je graag luisteren.

 

Deze workshop 'Moeilijk gedrag in de klas' is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer; 

✓ ervaring in het begeleiden van ruim 500 kinderen en jongeren d.m.v. individuele of groepstrajecten en zomerscholen;

✓ ervaring in het geven en begeleiden van onderwijsprofessionals die samen meer dan 12.000 kinderen dagelijks in de klas en daarbuiten laten stralen

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen.

't Zonnekind - Vanessa Lauwers - zaakvoerder

Lieve Vanessa,

Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis van vele mama's, atoch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor."

Marlies Peeraer – Kinesiste

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor deze workshop bedraagt slechts 139€. Deze prijs is inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdag en werk-materialen.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

Opgelet: je kan geen gebruik maken van de KMO Portefeuille voor deze opleiding.

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page