top of page
kindertherapie

Masterclass
Waarom faalangst & perfectionisme vaak hand in hand gaan

Ontdek in deze masterclass wat de verschillen zijn tussen faalangst en perfectionisme en waarom zo vaak hand in hand gaan.

Wil jij...

  • eindelijk weten wat de verschillen zijn tussen faalangst en perfectionisme?

  • weten hoe je ze vaak hand in hand komen?

  • praktische & bruikbare tools in handen hebben om kinderen en jongeren met faalangst en/of perfectionisme te helpen?

Ja? Dan is deze masterclass helemaal iets voor jou. Of je nu ouder of (onderwijs) professional bent, iedereen is welkom bij deze masterclass. Bezie deze masterclass als een mini-cursus over dit thema.

De masterclass die Vanessa Lauwers online LIVE geeft, gaat door op woensdag 7 juni 2023 nog net voor de start van de examenperiode omdat dit dé periode is waar de faalangstmonsers zich laten gelden.

De masterclass start om 14u en zal zo'n twee uren duren. Je krijgt tijdens deze interactieve en inspirerende masterclass de kans om vragen te stellen.

Om deze masterclass te volgen betaal je 17,99€ bij inschrijving. Je hebt na uitzending nog 2 weken de kans om uitgesteld te kijken. Factuur op aanvraag. Je kan je deelnamebewijs na het volgen schriftelijk aanvragen door een mail te sturen naar welkom@tzonnekind.com. Er is geen terugbetaling mogelijk bij het niet volgen of kijken van de masterclass.

Wat mag je verwachten van deze masterclass?

Het moet altijd maar beter en beter. Onze jeugd ervaart heel wat prestatiedruk. Ze willen de beste en de succesvolste zijn. Op zich niets mis mee als je hieronder fysiek en mentaal niet lijdt maar helaas is het voor veel kinderen en jongeren een ander verhaal. Ze gaan gebukt onder de prestatiedruk en de stress. Het valt me op dat de kinderen ook steeds jonger zijn als ze aangemeld worden voor bv. Faalangstbegeleiding. Vaak al in de kleuterklas.
Kinderen en jongeren kampen met faalangst en met perfectionisme. Het zijn als het ware zusjes van elkaar.

Perfectionisme wordt getriggerd door faalangst. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat kinderen of jongeren geen faalangstmonster ontwikkelen. Dat is zowel de taak van de ouders (opvoeders) en de onderwijsprofessionals die met het kind samenwerken.

Als ik het woord "perfectionisme" laat vallen denkt iedereen wel te weten wat het betekent. Echter, de definitie die velen eraan geven dekt nog niet half de lading van de vele kenmerken die perfectionistisch gedrag typeren. Mensen denken dat perfectionisme zoveel betekent als "geen fouten willen maken" en "de puntjes op de i zetten", maar het omvat veel meer dan dat.

Perfectionisme is een denk- en leefpatroon. Het is iets heel goeds en het duidt op vele talenten. In overdreven vorm kan het echter zeer belemmerend werken voor het kind die het perfectionistisch gedrag vertoont.

Kinderen/jongeren met faalangst hebben vaak ook last van perfectionisme en andersom. Faalangst en perfectionisme versterken elkaar en hebben grote invloed op hun zelfvertrouwen.
Bij faalangst heb je angst om te presteren en bij perfectionisme heb je de drang om te presteren. Faalangst is datgene wat het het perfectionistische idee triggert dat je geen fouten mag maken.  

Kinderen/jongeren denken vak dat als ze fouten maken ze niet van belang zijn. Geen juiste conclusie uiteraard, maar voor iemand met perfectionisme dikwijls een levensmotto.

Tijdens deze masterclass vertel ik je wat faalangst en perfectionisme zijn, wat de link tussen beiden is en krijg je heel wat concrete tips om thuis en/of in de klas aan de slag te gaan om die perfectionistische faalangstmonsters geen kans te geven.

De onderwerpen op het programma zijn onder meer:

  • Wat is faalangst

  • Wat is perfectionisme

  • Wat zijn de kenmerken van beiden

  • Wanneer belemmeren faalangst en/of perfectionisme een kind?

  • Kunnen we van perfectionisme en faalangst af geraken?

  • Concrete tips die onmiddellijk inzetbaar zijn in de thuis of klassituatie

  • Ik beantwoord met veel plezier jouw vragen aan het einde van deze masterclass

Deze masterclass is zowel voor ouders als (onderwijs) professionals die zich willen verdiepen in deze onderwerpen faalangst en perfectionisme.

Op het einde van de masterclass vertel ik je hoe we eventueel na deze masterclass verder kunnen samenwerken om die perfectionistische faalangstmonsters kleiner te maken.

Karen zegt:

"Zeer interessant, weg van het pure theoretische en zeer concrete tips"

Nikita zegt:

"Heel interessant! Ik heb veel over mezelf bijgeleerd en dat ik eigenlijk ook echt kamp met faalangst. Nu kan ik er eindelijk een naam op plakken."

Lian zegt:

"helder, overzichtelijk, en vol liefde voor het kind gebracht."

Manon zegt:

"Super duidelijk en ontzettend fijn om naar te luisteren, herkenning vinden."

Berdieke zegt:

"Opnieuw zeer interessant, niet langdradig, maakt je nieuwsgierig om er meer over te leren."

Petra zegt:

"Ik kreeg binnen deze webinar veel nieuwe input over materialen die handig zijn om te gebruiken binnen mijn klas en mijn begeleidingskindjes"

Vanessa Lauwers

k ben Vanessa Lauwers, bezielster van ’t Zonnekind, kind & jongerencoach. Al jaren strijd ik tegen faalangstmonsters (dat van mezelf en anderen). Verder zie ik het als mijn roeping om andere (onderwijs) professionals bewust te maken van het feit dat er zoiets als faalangst en perfectionisme is en dat deze vaak een negatieve impact heeft op de leerprestaties van kinderen. Hoe beter volwassenen de kinderen van nu begrijpen hoe beter deze kinderen ook ondersteund kunnen worden.

 

In 2022 ontstond in co-creatie met Steven Gielis (bezieler Zitdazo en docent Orthopedagogie) het werkboek ‘Ik kan het nog niet’ voor kinderen uit de lagere school om samen met hun ouders of leerkracht het faalangstmonster kleiner te maken. Inmiddels is de 2e druk ook bijna uitverkocht!

In 2023 bracht ik de kaartset over faalangst op de markt waar de eerste druk inmiddels ook zo goed als uitverkocht is.

  

Deze masterclass is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer; 

✓ ervaring in het begeleiden van meer dan honderden kinderen en jongeren met faalangst en perfectionisme;

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen;

✓ mijn eigen ervaringsdeskundigheid op het vlak van faalangst.

vanessa lauwers profielfoto.jpg

Vanessa zegt:

"De lat die de school heel hoog legt, thuis wat lager leggen. En meer luisteren en communiceren met mijn kinderen."

Manon zegt:

"De manier van toepassing van mijn therapie. Elk kind leert een bepaalde vaardigheid op zijn manier, dus zo ga ik komende dagen proberen nadenken over bepaalde tools die ik kan gebruiken voor het samen bereiken van een doel."

Els zegt:

"Ik heb geleerd dat het belangrijk is hoe het kind zich voelt en de driehoek vind ik een bijzondere eigenschap om even bij stil te staan , van hoe is het gedrag , en wat zijn de gevoelens en hoe zijn de gedachten , een belangrijke boodschap voor mezelf om even na te denken dank je wel hiervoor !"

Liesbeth zegt:

"Ik heb geleerd dat ik de faalangst goed herkent heb bij 1 van mijn kinderen en link nu ook kenmerken aan mijn andere zoon. Ik ga verder met mijn verbinding zoeken en zorgen voor succeservaringen al zal ik de lat lager leggen."

Kim zegt:

"Ik heb een aantal tips verzameld om te delen met ouders en leerkrachten (vanuit mijn job als kinderpsychologe)"

Nikita zegt:

"Ik denk dat dit een ontzettend boeiend webinar was voor mij om nog beter te kunnen omgaan met kinderen in de klas (als leerkracht) en later ook in mijn job als orthopedagoog."

bottom of page