top of page
Website_banner_jonge kind.jpg

SPECIALISATIE 
JONGE KIND

Inschrijvingen

2023

OPEN

Schrijf mee aan het verhaal van het jonge kind om het een krachtige start te kunnen geven met de nodige geborgenheid en veerkrachtigheid

Herken je dit?

 • Wist je dat een kind in de eerste duizend dagen van zijn/haar leven meer groeit dan ooit?

 • Heb je het soms het gevoel dat je te weinig tijd om tegemoet te komen aan de noden van het jonge kind in de vorm van verbinding en vertrouwen?

 • Ben je je ervan bewust dat een vroege preventie rond welbevinden en sociaal-emotionele ontwikkeling meer effect heeft dan alle bewezen behandelingen samen?

 • Loop je soms aan tegen je eigen grenzen binnen het werken met jonge kinderen?

 • Heb je het idee dat je te weinig tijd hebt om in te zetten op het reguleren van de emoties bij het kind?

 • Krijg je geregeld vragen van ouders over het huilen of gedrag van hun kind?

 • Ben je op zoek naar handvatten om te leren omgaan met overprikkelde kinderen of misschien je overprikkelde zelf?

Deze opleiding is uniek in Vlaanderen omwille van haar standpunt:

je leert om door de bril van het jonge kind te kijken. Uiteraard krijg je

een theoretisch kader maar de focus ligt op het ervaren en beleven

van hoe een jong kind onze wereld ziet.

Het doel van deze opleiding is kijken naar het welbevinden en de noden

van het jonge kind vanuit HUN bril. Je bent als professional bij de

allerjongsten een ongelofelijk belangrijk persoon in hun leven.

Jij kan een groot verschil maken. 

 

De opleiding biedt je handvatten om in te kunnen zetten op de gevoelswereld van het kind en die van jezelf. Je leert 

om nog meer verbinding, vertrouwen en veiligheid te bieden maar ook om aan zelfzorg te doen.

Nieuwe opleiding
Ben jij de eerste om je in te schrijven?9.2/10
algemene gemiddelde tevredenheidsscore van de Zonnekind opleidingen

Wat mag je verwachten?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding met focus op praktijk, ontdek jij hoe je jonge kinderen (tussen 0 en ongeveer 2,5 jaar) kunt ondersteunen. Vanuit veiligheid, verbinding en vertrouwen. 

Deze opleiding gaat verder dan de theorie die je op de schoolbanken kreeg. Onze focus ligt op het praktijkgerichte door middel van oefeningen om je te laten ervaren en beleven hoe een jong kind deze wereld ziet. 

Als docente wil ik bereiken dat zoveel mogelijk professionals die met jonge kinderen werken, meer door de bril van dit kind kijken. Ik wil jou de tools in handen geven waar het kind mee gebaat is (en jij natuurlijk ook 😉). Het is mijn missie om kinderen een sterke, geborgen en veerkrachtige start in dit leven te bieden. Weet dat een kind geen zelfbeeld heeft als het geboren wordt en dat jij aan dit verhaal meeschrijft.

 

Na deze opleiding:

 • Sta je meer stil bij de start van het kind;

 • Kan je (nog) beter omgaan met de gevoelswereld van het kind;

 • Heb je handvatten om meer aan zelfzorg te doen;
 • Sta je veel meer stil bij de grenzen van het jonge kind en die van jezelf;

 • Weet je hoe je kan inzetten op ontprikkeling;

 • Kan je ouders nog beter geruststellen en ondersteunen;

 • Leer je kinderen meer taal te geven aan hun emoties;

 • Heb je de kennis om jezelf een Jonge Kind Specialist te noemen.

De modules

Module 1: 
Het belang van de eerste duizend dagen

In deze module leer je wat de eerste duizend dagen inhouden en het belang hiervan op de gehele ontwikkeling van het kind. 

Je krijgt inzicht in de belangrijkste bouwstenen namelijk veiligheid, hechting, vertrouwen en verbinding. Je ontdekt hoe je aan de hand van kleine dagdagelijkse dingen een groot verschil kunt maken voor baby's en peuters en voor jezelf. 

Je gaat aan de slag met oefeningen om de bovenstaande punten in de praktijk te leren bregen. Je ontdekt door middel van verbindend spel hoe je het vertrouwen tussen jou en het kind nog vergroot. Door de praktijkoefening leer je de grenzen van baby's herkennen en hoe hier mee om te gaan.

Blije baby

Module 2:
Het brein van het jonge kind
 

In deze module leer je over de ontwikkeling van het brein op verschillende vlakken. In de eerste plaats het emotionele brein en hoe je een kind kunt leren omgaan met emoties die ze gewaarworden. Ook als begeleider krijg je soms te maken met emoties en is het belangrijk om jouw emoties en die van het kind te reguleren. Je krijgt héél wat praktische tips en oefeningen om jezelf en het kind tot emotionele rust te brengen.

Het sociale brein komt ook aan bod. Je gaat leren hoe het sociale vermogen van baby's en peuters zich ontwikkelt. Je krijgt handvatten met betrekking tot spel en spelmateriaal zodat de kinderen onderling hun sociale vaardigheden kunnen versterken.

Je ontdekt vervolgens het cognitieve brein waar de taalontwikkeling een belangrijke factor is.

In deze module leren we je dus door de bril van het kind kijken. 

Baby in de speelkamer

Module 3:
Het ontdekken van de wereld

In deze laatste module gaan we kijken naar de ontwikkeling van de zintuigen en ervaren welke prikkels er allemaal binnenkomen tijdens een dag in de kinderopvang of in de instapklas. Je leert hoe je kunt gaan ontprikkelen: voor de kinderen maar ook voor jezelf. 

Je kijkt tevens door de bril van te vroeg geboren kinderen wiens prikkelverwerking net iets anders verloopt dan kinderen die een "normale" start kenden. 

Tijdens de opleidingsdag verbonden aan deze module kaderen we het belang van evenwicht en ga je dit ervaren. 

Schattige baby kruipen

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders. Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Jouw docente

Sofie Soenen

Docente

​Ik ben Sofie Soenen. Als psychologisch consulent heb ik 15 jaar lang kinderen van kleuter- en lagere school begeleid rond socio-emotionele moeilijkheden en leerproblemen. Kinderen helpen ligt me dus nauw aan het hart.

 

Vanuit deze ervaring is het me duidelijk geworden dat er meer moet ingezet worden op preventief werken en het versterken van kinderen van bij de start. Ik ben dan ook opleidingen gaan volgen om dit bij baby's en jonge kinderen te kunnen doen (docent babymassage en baby yoga, babydragen, kinderyoga, talentgedreven werken met kinderen,...). Ik ben zeker dat we daar een verschil kunnen maken.

 

Daarnaast heb ik jarenlang last gehad van mijn eigen faalangstmonster en weet ik dat vele kinderen hier mee te maken krijgen. Daarom ben ik ook faalangstcoach geworden. 

 

De opleiding ‘Jonge Kind Specialist’ is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring in het werken met kinderen; 

✓ ervaring in het geven van relaxatielessen aan kinderen en hun ouders;

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende opleidingen: psychologisch consulent, docent in de Chantala-babymassage, docent in de babyyoga, dragen met draagdoek voor professionals, reflexologie bij baby's en peuters, docent in de kinderyoga, talentgedreven werken met kinderen en faalangst coach.

✓ persoonlijke ervaring met mijn eigen faalangstmonster.

sofie soenen_profiel.jpg

"Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis van vele mama's, atoch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor."

Marlies Peeraer – Kinesiste

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 Maandelijkse live opleidingsdag waarin je je in de leefwereld van het jonge kind verdiept. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 Maandelijkse online masterclasses waar je in groep een bepaald thema verder uitdiept.

 • 3 Maandelijkse coach calls waarin cases besproken worden en vragen beantwoordt.

 • Uitgebreid Werkboek

STARTEN

Op 17 januari 2023 start je 's avonds met de eerste online masterclass. Je kan je vanaf nu inschrijven voor deze opleiding.

 

De data van de opleiding vind je hier. Je kan de pdf downloaden of printen.

​​

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. De data waarop deze opleiding doorgaat, vind je hier. Daarna houd je 3 jaar toegang tot al het online materiaal. 

 

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die gepassioneerd met jonge kinderen werken en die bereid om in de leefwereld van dit jonge kind in te stappen. Schrijf je in als je voelt dat je nog meer aan de noden van het kind wilt voldoen.

sofie soenen_1.jpg
jonge kind specialist_baby

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy.

Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

KMO PORTEFEUILLE
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO Portefeuille. KMO's en vrije beroepen die in aanmerking komen, kunnen op deze manier tot 30% van hun opleiding terugkrijgen via de KMO portefeuille, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier meer informatie. Wens je gebruik te maken van de KMO-Portefeuille dan dien je dit aan te duiden op je inschrijvingsformulier. Zonder dit "vinkje" gaan wij er vanuit dat je je inschrijft zonder beroep te doen op de KMO portefeuille. We kunnen dit helaas niet terugdraaien mocht je je vergist hebben.​

‘t Zonnekind CommV is erkend dienstverlener voor de KMO Portefeuille voor opleiding (DV. 242081)

Veelgestelde vragen

bottom of page