top of page
Specialisatie hoogsensitiviteit.jpg

SPECIALISATIE HOOGSENSITIVITEIT

Bezorg hoogsensitieve kinderen de "gevoelige" wereld die ze nodig hebben

Hoogsensitief zijn kent uitdagingen maar ook voordelen

Deze opleiding heeft tot doel jou de nodige inzichten te geven om te begrijpen wat deze uitdagingen zijn waar hoogsensitieve kinderen mee geconfronteerd worden. Maar natuurlijk ook dat je leert wat de voordelen zijn en hoe je kinderen kunt helpen hun hoogsensitiviteit als een gave te zien eerder dan een vloek.​

Je gaat ook begrijpen waarom een hoogsensitief kind het gedrag stelt dat het stelt. Zo kan jij jouw aanpak nog beter afstemmen op het kind en diens behoeften. 

Hoogsensitiviteit is niets meer of minder dan een karaktereigenschap. Een eigenschap met voordelen, maar in sommige situaties ook nadelen. Ik noem het vaak een gave. Het gaat er dus om hoogsensitieve kinderen te helpen hoe ze hun gave kunnen gaan inzetten. 

Wat is de kern van deze eigenschap? Hoe werkt het hoogsensitieve brein? Welke valkuilen, maar ook talenten brengt dat met zich mee? Wat zijn de verschillen met diagnoses zoals ASS en ADHD?

Er is inmiddels sinds het werk van E. Aaron best wel wat kennis over hoogsensitiviteit door de verschenen wetenschappelijke artikelen. Maar deze kennis  is amper verspreid. Er bestaan nog steeds veel misverstanden. En dat staat een goede begeleiding van het hoogsensitieve kind in de weg.

Leuke jongen met lang haar

De opleiding geeft je gedegen informatie en handvatten om binnen je eigen aanpak hoogsensitieve kinderen en hun ouders beter te kunnen begeleiden.

Wat mag je verwachten?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding ontdek jij hoe je hoogsensitieve kinderen kunt ondersteunen. Vanuit veiligheid, verbinding en vertrouwen.

 

Na deze opleiding heb jij:

 • Ontdekt wat hoogsensitiviteit is en hoe deze impact heeft op zowel de thuis als klassituatie van het kind

 • Concrete tools in handen om hoogsensitieve te begeleiden

 • Creatieve werkvormen ontdekt om samen met het kind uit te voeren

 • Praktijkgerichte ervaring opgedaan om met hoogsensitviteit te leren omgaan. Je hebt namelijk elke oefening zelf gedaan, ervaren en gevoeld.

 • De kennis om jezelf een Hoogsensitiviteits KindSpecialist te noemen.

Opbouw van de opleiding

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

“Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht. Mezelf vaak tegengekomen door de praktische uitwerkingen via de reflectievragen en ook de oefeningen in groepjes. Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde. Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen.”

 

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

De modules

Module 1: 
Het brein van het hoogsensitieve kind
 

In deze module leer je wat hoogsensitiviteit is en welke impact hoogsensitiviteit op het functioneren van kinderen thuis en in de klas heeft. 

Hoe werkt het brein van een hoogsensitief kind? We gaan kijken en denken hoe een hoogsensitief kind de wereld ervaart. Je leert onder meer over: het hoogsensitieve brein, het geïntegreerd stop/check systeem, risico-analyse, hoogsensitiviteitsanalyse.

Blij kind

Module 2:
Overprikkeling en gevoelens bij hoogsensitieve kinderen

In deze module leer je wat overprikkeling inhoudt voor hoogsensitieve kinderen en ontdek je dat er ook zo iets bestaat als onderprikkeling. 

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak ook heel empatische en emotionele kinderen. We gaan kijken wat dat exact inhoudt en hoe jij hoogsensitieve kinderen kunt helpen hun soms overweldigende emoties onder controle te krijgen. We werken met visualisaties en gaan creatief aan de slag.

Gelukkig Meisje

Module 3:
Hoogsensitiviteit op school

Kinderen leren optimaal in een omgeving waar ze veilig zijn en geaccepteerd worden. Zeker voor hoogsensitieve kinderen is dit een must! We gaan kijken hoe er vanuit het onderwijs op een meer sensitieve manier kan gewerkt worden zodat ook hoogsensitieve kinderen zich begrepen en ondersteund voelen door hun leerkracht.

Een andere type hoogsensitieve kinderen komt ook aan bod: de high sensation seekers. Want zij vragen net een iets andere aanpak omdat hun behoeften toch wel wat verschillen van andere hoogsensitieve kinderen.

klaslokaal

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik bij mijn coachees kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders en de leerkrachten. Dankjewel, Vanessa, om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Jouw docente

Vanessa Lauwers

Bezielster

Docente

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Vanessa Lauwers. Ik heb maar één doel in dit leven en dat is om kinderen te laten stralen. Mijn hart gaat sneller slaan als ik zie hoe je als kindercoach met kleine dingen een wereld van verschil kunt maken voor de kinderen. Hoe mooi is het om met deze prachtige kleine mensjes grootste stappen te mogen zetten?

 

Zelf ben ik hoogsensitief. Als kind wist ik al dat ik "anders" was als andere kinderen en dat werd thuis en op school niet altijd zo'n positieve manier benadrukt. Met als resultaat dat ik copingmechanismen ontwikkelde om thuis en in de buitenwereld te kunnen functioneren maar daarbij mezelf verloor. De afgelopen 30 jaren zijn een avonturentocht geweest in het terugvinden van mezelf en ontdekken hoe ik als hoogsensitieve vrouw in deze wereld kan overeind blijven zonder daarbij (teveel) aan mezelf iets te veranderen. Ik zie als kind & jongerencoach zoveel kinderen en jongeren struggelen met hun hoogsensitiviteit omdat de maatschappij en vaak ook ouders hier geen aandacht voor hebben en/of het niet begrijpen. Daarom ontwikkelde ik deze opleiding, om professionals die met kinderen werken de nodige inzichten te bezorgen om kinderen die hoogsensitief zijn beter te begrijpen en de ondersteuning te geven die ze nodig hebben.

De opleiding 'Begeleiden van hoogsensitieve kinderen' is gebaseerd op:

✓ de ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer;

✓ mijn ervaring in het begeleiden van meer dan honderden kinderen en jongeren;

✓ mijn ervaring in het geven van groepstrajecten (workshops, team buildings, zomerscholen)

✓ mijn ervaring in het geven van opleidingen, ook aan leerkrachten en andere (onderwijs)professionals;

✓ mijn ervaringsdeskundigheid op het vlak van hoogsensitiviteit;

✓ de kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen.

 

Wat ik met je deel is wel degelijk onderbouwd en daar kan jij volop gebruik van maken tijdens deze opleiding. Ik kijk er naar uit om mijn enthousiasme en passie rond hoogsensitiviteit met je te delen.

 

't Zonnekind - Vanessa Lauwers - zaakvoerder

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 Maandelijkse live opleidingsdag waarin we ons verder verdiepen in hoogsensitiviteit bij kinderen. De opleidings-dagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 Maandelijkse online masterclasses waar we in groep een bepaald thema rond hoogsensitiviteit verder uitdiepen.

 • 3 Maandelijkse coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Werkboek om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren rond hoogsensitiviteit.

 • Toegang tot onze besloten facebookgroep waar je kan verbinden met de andere deelnemers van deze opleiding.

STARTEN

Je kan je nu op de wachtlijst zetten voor het najaar van 2023.

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. Daarna houd je 3 jaar toegang tot al het online materiaal. 

 

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond hoogsensitiviteit afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar deze kinderen mee geconfronteerd worden.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9634.jpg
AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy. Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

KMO PORTEFEUILLE
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO Portefeuille. KMO's en vrije beroepen die in aanmerking komen, kunnen op deze manier tot 30% van hun opleiding terugkrijgen via de KMO portefeuille, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier meer informatie. Wens je gebruik te maken van de KMO-Portefeuille dan dien je dit aan te duiden op je inschrijvingsformulier. Zonder dit "vinkje" gaan wij er vanuit dat je je inschrijft zonder beroep te doen op de KMO portefeuille. We kunnen dit helaas niet terugdraaien mocht je je vergist hebben.​

‘t Zonnekind CommV is erkend dienstverlener voor de KMO Portefeuille voor opleiding (DV. 242081)

Veelgestelde vragen

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page