top of page
afbeelding hoogbegaafdheid specialist.jpg

SPECIALISATIE 
HOOGBEGAAFDHEID

In het najaar van 2023 starten we met deze nieuwe opleiding rond hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren.

Zet je op de wachtlijst

Deze pagina zal zo snel als mogelijk worden aangevuld met meer informatie over deze opleiding. De opbouw van de opleiding volgt deze van de andere Zonnekind opleiding zijnde: 3 live opleidingsdagen in het zonnekind huis te Tremelo, 3 online masterclasses die je docente live geeft en 3 coach calls zeg maar intervisie momenten. Net zoals bij al onze opleidingen zal ook hier de nadruk gelegd worden op de praktijk. Het is geen academische opleiding (uiteraard wel theoretisch onderbouwd) maar we leggen de focus op HOE jij kinderen en jongeren die hoogbegaafd zijn beter kunt begrijpen en begeleiden.​

De opleiding richt zich op (onderwijs) professionals die met hoogbegaafde kinderen EN jongeren werken.

Je kan je geheel vrijblijvend op de wachtlijst zetten. Wat inhoudt dat je van ons een mail ontvangt van zodra we een informatiesessie inplannen en/of we de inschrijvingen openen. Deelnemen aan de gratis informatiesessie houdt geen enkele aankoopverplichting in.

Wat mag je verwachten?

Er zijn kinderen en jongeren die meer willen en veel meer aankunnen dan wat ze krijgen aangeboden in ons huidige onderwijssysteem. Als (onderwijs) professional heb je ze mogelijks al in je vizier gehad: de leerlingen waarvan je weet dat ze heel wat in hun mars hebben. Maar er zijn ook hoogbegaafde leerlingen die niet laten zien wat ze werkelijk kunnen of die mogelijks zelfs onderpresteren. De vraag is of jij als (onderwijs) professionals de tools in handen hebt om deze hoogbegaafde leerlingen te begrijpen en hen de kansen te bieden die ze nodig hebben om zich te ontplooien.

Hoogbegaafdheid is veel meer als alleen maar "héél erg slim" zijn. Tijdens deze opleiding zullen we ook een aantal mythes die rond hoogbegaafdheid de ronde doen doorbreken. Men zegt tegenwoordig ook wel 'kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong" maar in onze ogen schiet deze omschrijving zeker tekort.

In het Engels wordt hoogbegaafdheid vertaalt als "gifted". Hoe mooi is dat?! Een geschenk, want dat kan het zijn hoewel waarschijnlijk veel hoogbegaafde kinderen het gevoel hebben dat het eerder een vloek is. Ze passen niet binnen het onderwijssysteem want dat heeft vaak geen idee hoe het deze kinderen, die procentueel geen meerderheid vormen, moet begeleiden. We trachten op een positieve manier naar hoogbegaafdheid te kijken en vertrekken vanuit de kwaliteiten en potentieel dat deze kinderen hebben eerder dan vanuit de "gedragsproblemen" die mogelijks worden aangekaart in het kader van hoogbegaafdheid.

Wat is er nodig om kwalitatief goed onderwijs te verzorgen aan (mogelijk) hoogbegaafde leerlingen? Op welke wijze kun je deze leerlingen herkennen en begeleiden? Welk onderwijsaanbod is passend? Welke leerkracht/coachvaardigheden zijn hierbij nodig? Tijdens de opleiding krijg je een antwoord op deze vragen..

In deze opleiding, net zoals in al onze andere opleidingen, staat het KIND centraal. Hoe ervaart het hoogbegaafde kind deze wereld en het onderwijs? Wat kunnen wij als volwassene doen om het voor deze kinderen leerrijk en boeiend te houden zodat hoogbegaafde leerlingen ook in hun leerzone kunnen komen? Als (onderwijs) professional krijg je handige en praktische tools in handen waar je meteen mee aan de slag kunt gaan om het voor deze leerlingen leefbaarder te maken in de klas.

De deelnemersgroep zal uit maximaal 12 deelnemers bestaan Zo is er tijd en ruimte voor veel persoonlijke aandacht voor jou. Je ontmoet de andere deelnemers zodat je met gelijkgestemden kunt uitwisselen. Wissel ervaringen en inspireer elkaar. Je krijgt les van een zeer ervaren trainer die jou zowel het theoretische luik als het praktische luik zal toelichten. Jouw vragen en toepassing in de praktijk staan centraal. 

De opleiding verhoogt je professionaliteit, zodat je als specialist hoogbegaafdheid de hoogbegaafde kinderen en jongeren op een gepaste manier kunt begeleiden. Dat doe je met behulp van kennis, vaardigheid en inzicht.

Opbouw van de opleiding

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

Super dat via deze opleiding de kans geboden werd deze ervaring zelf te mogen beleven.

Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht..

Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde om het ook met kinderen te kunnen doen, want hoe moeilijk of ingrijpend het voor mezelf soms was, zo moeilijk en ingrijpend kan het voor kinderen zijn, dus nu weet ik dat nog beter en kan ik er nog meer rekening mee houden.

Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen.

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

De modules

De inhoud van deze opleiding lees je hier binnenkort
 

Leuke jongen met lang haar

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik bij mijn coachees inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders en de leerkrachten.

Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd die ik ook voor andere hulpvragen kan inzetten! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel, Vanessa, om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 live opleidingsdagen in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 online masterclasses waar we in groep een bepaald thema rond hoogbegaafdheid verder uitdiepen.

 • 3 coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Uitgebreid Werkboek om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren rond hoogbegaafdheid.

STARTEN

Zet je op de wachtlijst om op de hoogte te blijven wanneer we de inschrijvingen officieel openen. Je wordt dan tevens op de hoogte gebracht wanneer we een gratis informatiesessie organiseren waaraan je vrijblijvend en zonder aankoopverplichting kunt deelnemen.

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. Daarna houd je 3 jaar toegang tot al het online materiaal zoals de opnames van de masterclasses en coach calls.

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond hoogbegaafdheid afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar deze kinderen mee geconfronteerd worden. Iedereen uit het kleuter, lager en secundair onderwijs is meer dan welkom om deze opleiding te volgen.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9634.jpg
AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

KMO PORTEFEUILLE
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO Portefeuille. KMO's en vrije beroepen die in aanmerking komen, kunnen op deze manier tot 30% van hun opleiding terugkrijgen via de KMO portefeuille, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier meer informatie. Wens je gebruik te maken van de KMO-Portefeuille dan dien je dit aan te duiden op je inschrijvingsformulier. Zonder dit "vinkje" gaan wij er vanuit dat je je inschrijft zonder beroep te doen op de KMO portefeuille. We kunnen dit helaas niet terugdraaien mocht je je vergist hebben.​

‘t Zonnekind CommV is erkend dienstverlener voor de KMO Portefeuille voor opleiding (DV. 242081)

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page