top of page
faalangsmonster_ten_strijde.jpg

SPECIALISATIE FAALANGST

Leer in 3 maanden hoe je samen met kinderen en jongeren faalangstmonsters kleiner maakt

Herken je dit?

 • Hoor je een kind vaak zeggen: ‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben stom’, ‘Ik ben nergens goed voor’, ‘Ik ben waardeloos’?

 • Klaagt een kind vaak over buikpijn of hoofdpijn (zonder achterliggende medische reden)?

 • Werkt een kind heel hard om goede resultaten te kunnen behalen of vertoont het kind heel wat uitstelgedrag?

 • Piekert een kind vaak?

 • Is een kind gevoelig aan feedback? M.a.w. pakt het jouw woorden héél persoonlijk op?

Bekijk hier de infosessie over deze opleiding

“Er is maar één iets dat een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.”

Zo schreef auteur P. Coelho. Hij heeft helemaal gelijk. Faalangst belemmert kinderen en jongeren om hun dromen waar te maken. De ene reageert heel introvert terwijl het andere kind net de klas op stelten zet. Dat allemaal getriggerd door het faalangstmonster.

Herkenbaar voor jou?

 

Heel wat kinderen en jongeren kampen met faalangst maar blijven helaas onder de radar waarbij hun faalangst niet opgepikt wordt en hun gedrag vaak fout geïnterpreteerd wordt. Deze opleiding wilt daar een verschil in maken en heeft tot doel om van jou een Faalangst Specialist te maken zodat jij de tools in handen hebt om enerzijds kinderen/jongeren met faalangst beter te begrijpen en anderzijds dat jij in staat bent om kinderen/jongeren met faalangst te ondersteunen en tegemoet te komen aan hun noden.

Als auteur van het boek "Ik kan het nog niet, leren omgaan met faalangst" neem ik je graag mee in deze unieke methode die ik ontwikkelde. Met de metafoor van het faalangstmonster in de hand leer je hoe je kinderen en jongeren met faalangst denken en krijg je de tools in handen om samen met hen faalangstmonsters kleiner te maken.

Opbouw

Opbouw van de opleiding

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding ontdek jij hoe je kinderen met faalangst kunt ondersteunen. Vanuit veiligheid, verbinding en vertrouwen.

 

Na deze opleiding heb jij:

 • Ontdekt welke impact het faalangstmonster op het leven van kinderen heeft: thuis en in de klas

 • Concrete tools in handen om kinderen met faalangst te begeleiden

 • Creatieve werkvormen ontdekt om samen met het kind uit te voeren

 • Praktijkgerichte ervaring opgedaan om met faalangst te leren omgaan. Je hebt namelijk elke oefening zelf gedaan, ervaren en gevoeld.

 • De kennis om jezelf een Faalangst Specialist te noemen.

Sinds deze opleiding gaan vele dingen vlotter in mijn leven en dat kan geen toeval zijn. Dus super dat via deze opleiding de kans geboden werd deze ervaring zelf te mogen beleven.

Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht over faalangst op zich. Het is veel meer dan 'bang zijn om fouten te maken' dan dat ik zelf besefte.

Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde om het ook met kinderen te kunnen doen, want hoe moeilijk of ingrijpend het voor mezelf soms was, zo moeilijk en ingrijpend kan het voor kinderen zijn, dus nu weet ik dat nog beter en kan ik er nog meer rekening mee houden.

Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen met hun faalangstmonster te verkleinen.

Voor mezelf heb ik vooral geleerd om te springen en de dingen te durven proberen doen die ik al lang wil doen zonder mijn faalangstmonster mijn keuzes te laten beïnvloeden. Dus dat is echt wel een succesverhaal.

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

Inhoud van de Faalangst Specialist opleiding

Module 1: 
Faalangst: de verkenningsfase
 

In deze module leer je wat faalangst is, welke soorten faalangst er zijn, wat de oorzaken en de gevolgen van faalangst zijn voor het kind, welke invloed faalangst heeft op de schoolprestaties van een kind.

 

Je krijgt ook een aantal communicatietechnieken aangeleerd om een kind met faalangst beter te leren begrijpen en te motiveren.

We nemen ook de gedachten van kinderen met faalangst onder de loep. Je leert hoe je op een (creatieve) manier kinderen kunt helpen om van doem naar droom denken te gaan. Aan de hand van praktische tools ga je het zelfvertrouwen van kinderen met faalangst een boost geven.

faalangsmonster_er_samen_tegenaan.jpg

Module 2:
Het faalangstmonster
 

In deze module introduceren we het faalangstmonster.

Hij zorgt er niet alleen voor dat kinderen gaan doemdenken maar bezorgt hen vaak ook hoofdpijn, buikpijn, angst enz.

 

Aan de hand van de OVO methode leer je hoe je kinderen met faalangst kunt helpen hun gevoelens beter te begrijpen en deze om te buigen naar positievere gevoelens. De aangeboden creatieve werkvormen bieden jou de kans om het faalangstmonster kleiner te maken.

 

faalangsmonster_klein.jpg

Module 3:
Talentgerichte aanpak van faalangst

In deze laatste module gaan we welbepaalde gedragspatronen van kinderen met faalangst onder de loep nemen. Je leert om achter het gedrag te gaan kijken. Veel kinderen met faalangst vertonen uitstelgedrag en zijn vaak ook weinig intrinsiek gemotiveerd om te studeren. Door de praktische tips die je aangereikt krijgt, ga je hier in de toekomst op een correcte manier mee kunnen omgaan en ga je niet langer het idee hebben dat het kind of tiener “lui” is.

faalangsmonster_ten_strijde.jpg
Inhoud

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik bij mijn coachees met faalangst kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders en de leerkrachten die een grote rol kunnen spelen in het verslaan van hun faalangstmonster. Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd die ik ook voor andere hulpvragen kan inzetten! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel, Vanessa, om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Docente

Vanessa Lauwers

Bezielster

Docente

​Ik ben Vanessa Lauwers, bezielster van ’t Zonnekind, kind & jongerencoach. Het faalangst programma van ’t Zonnekind is mijn levenswerk. Al jaren strijd ik tegen faalangstmonsters (dat van mezelf en anderen) en zie ik het als mijn roeping om andere (onderwijs) professionals bewust te maken van het feit dat er zoiets als faalangst is en welk verschil zij voor kinderen en jongeren met faalangst kunnen maken.

 

In 2022 ontstond in co-creatie met Steven Gielis (bezieler Zitdazo en docent Orthopedagogie) het werkboek ‘Ik kan het nog niet’ voor kinderen uit de lagere school om samen met hun ouders of leerkracht het faalangstmonster kleiner te maken. Inmiddels is de 2e druk ook bijna uitverkocht!

 

Al mijn liefde, aandacht en energie gaat naar het begeleiden van de deelnemers van deze opleiding. Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden, cases bespreken en je laten zien hoe jij een verschil kunt maken voor kinderen en jongeren met faalangst. Want het is tijd dat we met zijn allen faalangstmonsters geen kans meer geven.  

 

De opleiding ‘Faalangst Specialist’ is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer; 

✓ ervaring in het begeleiden van meer dan honderden kinderen en jongeren;

✓ ervaring in het geven van groepstrajecten rond faalangstreductie en assertiviteit i.s.m. Zitdazo vzw

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen;

✓ persoonlijke ervaring met mijn eigen faalangstmonster.

't Zonnekind - Vanessa Lauwers - zaakvoerder

Lieve Vanessa,

Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis maar toch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. Je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor.

Ik merk dat ik al iets 'chiller' ben naar mijn eigen dochters toe... Ik voed ze helemaal niet prestatiegericht op maar door zelf altijd bezig te zijn en de lat vaak zo hoog te leggen voor mezelf, toon ik hen dit wel.

Ik 'durf' dus al eens wat vaker gewoon in de zetel te hngen ondanks dat de afwas nog 'moet' gebeuren...

Dus bedankt! Ik 'moet' nog een weg afleggen maar stap voor stap en vanuit zelfvertrouwen gaat het met vast wel lukken.

 

Marlies Peeraer – Kinesiste

Praktische informatie

DEZE OPLEIDING BESTAAT UIT:

 • 3 live opleidingsdagen waarin we ons verder verdiepen in het faalangstmonster en hoe hij te werk gaat. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo of op locatie.

 • 3 online masterclasses waarin een bepaald thema rond faalangst verder uitdiepen. Deze masterclass staan klaar voor jou in je persoonlijke Zonnekind Academy.

 • 2 coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Uitgebreid werkboek om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren rond faalangst.

OPLEIDINGSDATA

Opleidingsdata voorjaar Tremelo - donderdagen van 10u t/m 17u:

27/04/2023

11/05/2023

15/06/2023

Coach calls voorjaar - woensdagen van 16u t/m 17u

31/05/2023

21/06/2023

Masterclasses - online: staan voor je klaar in je Zonnekind Academy

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING?

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond faalangst afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar deze kinderen mee geconfronteerd worden.

BONUS NA HET VOLGEN VAN DE 3 DAAGSE

100€ korting op het inschrijvingsgeld als je beslist deze opleiding dit voorjaar nog te volgen. Aanbieding geldig tot en met 15 maart 2023, daarna betaal je het normale bedrag.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9634.jpg
Prijs
AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) .

Omdat je de 3daagse over faalangst volgde krijg je tot en met 15 maart 2023 100€ korting op je inschrijving. Je betaalt dan 797€. Inschrijvingen na deze datum betalen het reguliere bedrag van 897€.

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy. Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

De opleiding gaat door van zodra er 4 inschrijvingen zijn. Het kan dus zijn dat je even geduld zult moeten hebben. Van zodra het minimale aantal inschrijvingen bereikt is, ontvang je je factuur.

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier zo snel mogelijk (rekening houdend met het aantal inschrijvingen) de factuur. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

“Ik heb veel gehad aan de tools die werden aangereikt om met faalangst aan de slag te gaan. Ik voel mij sterker staan als ik nu iemand ga begeleiden met faalangst. Je krijgt heel veel handvatten aangereikt en hetgeen je ziet kan je meteen toepassen in de praktijk. Een opleiding waar je iets mee bent. Enthousiasme van Vanessa werkt aanstekelijk.”

 

Cindy Foubert – Leerkracht Secundair Onderwijs

FAQ

Veelgestelde vragen

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

De faalangst specialist opleiding heeft me doen inzien dat iedereen wel eens geconfronteerd wordt met faalangst, al is het soms in een verdoken vorm. Het heeft me eveneens doen inzien dat het hebben van faalangst (of het faalangstmonster) een enorme impact kon hebben gedurende je hele leven. Ik ben verwonderd geweest door het aantal inzichten en creatieve werkvormen die er zijn met als doel het faalangstmonster te verkleinen.

Ik ben tevens verwonderd geweest door de manier waarop de cursisten met elkaar om gingen, hoe openlijk ze hun faalangst konden tonen en bespreken. Het warme onthaal, de huiselijke ruimte, de enorm lekkere catering en de laagdrempelige, praktijkgerichte cursus zorgden voor een immens veiligheidsgevoel waardoor iedereen zichzelf kon zijn. Waarvoor dank! De opleiding bezorgde me de nodige theoretische en praktijkgerichte handvaten opdat ik met het nodige zelfvertrouwen aan de slag kan gaan. Opnieuw; waarvoor dank." 

- Lene Sannen - Orthopedagoge

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding op maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp (of een ander onderwerp).

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page