top of page
faalangsmonster_ten_strijde.jpg

SPECIALISATIE FAALANGST

Leer in 3 maanden hoe je samen met kinderen en jongeren faalangstmonsters kleiner maakt

GOED NIEUWS: najaar 2023 deze opleiding ook in Stekene (Oost-Vlaanderen). 
In Tremelo: lesdagen op ZATERDAG!

Herken je dit?

 • Herken je bij een kind de signalen van faalangst?

 • Hoor je een kind vaak zeggen: ‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben stom’, ‘Ik ben nergens goed voor’, ‘Ik ben waardeloos’?

 • Klaagt een kind vaak over buikpijn of hoofdpijn (zonder achterliggende medische reden)?

 • Heeft het kind het moeilijk om met fouten om te gaan?

 • Vertoont het kind soms uitstelgedrag?

 • Is een kind gevoelig aan feedback? M.a.w. pakt het jouw woorden héél persoonlijk op?

Heb je één of meerdere keren ja geantwoord? Dan is er een faalangstmonster in het spel.

Bekijk hier de infosessie over deze opleiding

Als onderwijsprofessional ben je vast bekend met de uitdagingen die kinderen en jongeren kunnen ervaren bij het omgaan met faalangst. Het kan moeilijk zijn om deze kinderen te ondersteunen en hen te helpen om hun volledig potentieel te bereiken.

Deze opleiding biedt een oplossing voor deze uitdagingen. Het is ontworpen om (onderwijs) professionals te helpen om kinderen en jongeren te begeleiden bij het ontwikkelen van een gezonde mindset en het omgaan met faalangst.

 

Deze opleiding maakt verschil en heeft tot doel om van jou een Faalangst Specialist te maken zodat jij de tools in handen hebt om enerzijds kinderen/jongeren met faalangst beter te begrijpen en anderzijds dat jij in staat bent om kinderen/jongeren met faalangst te ondersteunen en tegemoet te komen aan hun noden.

Als auteur van het boek "Ik kan het nog niet, leren omgaan met faalangst" en de kaartset neem ik je graag mee in deze unieke methode die ik ontwikkelde. Met de metafoor van het faalangstmonster in de hand leer je hoe je kinderen en jongeren met faalangst denken en krijg je de tools in handen om samen met hen faalangstmonsters kleiner te maken.

Opbouw

Opbouw van de opleiding

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding ontdek jij hoe je kinderen met faalangst kunt ondersteunen. Vanuit veiligheid, verbinding en vertrouwen. Je duikt in de wereld van faalangst met faalangstmonsters. Je leert hoe je Buddy kunt inzetten om samen met het kind diens faalangstmonster kleiner te maken. Stap voor stap gaan jullie samen aan de slag. Tijdens de opleiding krijg je verschillende praktisch en creatieve werkvormen aangeboden die je in staat zullen stellen om faalangstmonsters op dieet te zetten.

De nadruk van deze opleiding ligt op het ervaren en doen! Je krijgt uiteraard een theoretische onderbouw maar de sterkte van deze opleiding omvat de verschillende (creatieve) werkvormen die je in handen krijgt om met het kind of de jongere aan de slag te gaan rond faalangst.

 

Na deze opleiding heb jij:

 • Ontdekt welke impact het faalangstmonster op het leven van kinderen heeft: thuis en in de klas

 • Verbeterde kennis en begrip over faalangst: de opleiding voorziet je van meer kennis en begrip over wat faalangst is, wat de oorzaken zijn, en hoe het zich kan manifesteren bij kinderen.

 • Verbeterde pedagogische vaardigheden: door het volgen van de opleiding kun je je pedagogische vaardigheden verbeteren en leren hoe je je aanpak kunt aanpassen aan de behoeften van de kinderen en jongeren met faalangst.

 • Effectieve strategieën en technieken die je kan toepassen om kinderen en jongeren met faalangst te helpen. Dit kan variëren van ontspanningsoefeningen en andere interventies die ontworpen zijn om kinderen te helpen faalangst te overwinnen.

 • Betere ondersteuning voor leerlingen: je leert hoe je leerlingen met faalangst kunt aanmoedigen, ondersteunen en helpen om te gaan met hun faalangst wat kan leiden tot verbeterde prestaties en welzijn van de leerlingen.

 • Verbeterde professionele ontwikkeling en expertise op het gebied van faalangst. Dit kan helpen om je vaardigheden en kennis uit te breiden en je carrièremogelijkheden te vergroten.

Al met al biedt deze opleiding over faalangst bij kinderen en jongeren voor (onderwijs) professionals een unieke en waardevolle ervaring voor de deelnemers, waardoor je beter in staat bent om faalangst te herkennen en aan te pakken. Dit draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen en succes van kinderen en jongeren op school en daarbuiten.

Sinds deze opleiding gaan vele dingen vlotter in mijn leven en dat kan geen toeval zijn. Dus super dat via deze opleiding de kans geboden werd deze ervaring zelf te mogen beleven.

Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht over faalangst op zich. Het is veel meer dan 'bang zijn om fouten te maken' dan dat ik zelf besefte.

Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde om het ook met kinderen te kunnen doen, want hoe moeilijk of ingrijpend het voor mezelf soms was, zo moeilijk en ingrijpend kan het voor kinderen zijn, dus nu weet ik dat nog beter en kan ik er nog meer rekening mee houden.

Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen met hun faalangstmonster te verkleinen.

Voor mezelf heb ik vooral geleerd om te springen en de dingen te durven proberen doen die ik al lang wil doen zonder mijn faalangstmonster mijn keuzes te laten beïnvloeden. Dus dat is echt wel een succesverhaal.

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

Inhoud van de Faalangst Specialist opleiding

Module 1: 
Faalangst: de verkenningsfase
 

In deze module leer je wat faalangst is, welke soorten faalangst er zijn, wat de oorzaken en de gevolgen van faalangst zijn voor het kind, welke invloed faalangst heeft op de schoolprestaties van een kind.

 

Je krijgt ook een aantal communicatietechnieken aangeleerd om een kind met faalangst beter te leren begrijpen en te motiveren.

We nemen ook de gedachten van kinderen met faalangst onder de loep. Je leert hoe je op een (creatieve) manier kinderen kunt helpen om van doem naar droom denken te gaan. Aan de hand van praktische tools ga je het zelfvertrouwen van kinderen met faalangst een boost geven.

faalangsmonster_er_samen_tegenaan.jpg

Module 2:
Het faalangstmonster
 

In deze module introduceren we het faalangstmonster.

Hij zorgt er niet alleen voor dat kinderen gaan doemdenken maar bezorgt hen vaak ook hoofdpijn, buikpijn, angst enz.

 

Aan de hand van de OOVO methode leer je hoe je kinderen met faalangst kunt helpen hun gevoelens beter te begrijpen en deze om te buigen naar positievere gevoelens. De aangeboden creatieve werkvormen bieden jou de kans om het faalangstmonster kleiner te maken.

 

faalangsmonster_klein.jpg

Module 3:
Talentgerichte aanpak van faalangst

In deze laatste module gaan we welbepaalde gedragspatronen van kinderen met faalangst onder de loep nemen. Je leert om achter het gedrag te gaan kijken. Veel kinderen met faalangst vertonen uitstelgedrag en zijn vaak ook weinig intrinsiek gemotiveerd om te studeren. Door de praktische tips die je aangereikt krijgt, ga je hier in de toekomst op een correcte manier mee kunnen omgaan en ga je niet langer het idee hebben dat het kind of tiener “lui” is.

faalangsmonster_ten_strijde.jpg

Wat biedt deze opleiding jou?

 • Wetenschappelijk onderbouwde technieken en strategieën om kinderen te helpen omgaan met faalangst,. Onze aanpak is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de (positieve) psychologie en pedagogiek.

 • Een praktische aanpak die gemakkelijk te implementeren is in de dagelijkse (klas) praktijk. 

 • Onze coaches / docenten hebben ruime ervaring in het werken met kinderen én met onderwijsprofessionals. Zij bieden de nodige begeleiding en ondersteuning om de opleiding succesvol te implementeren.

 • Een interactieve en stimulerende leeromgeving: onze inspirerende leeromgeving, zowel in het Zonnekind huis als de Zonnekind online academy, zorgen ervoor dat (onderwijs) professionals de opleiding op een plezierige manier kunnen volgen.

Waarom is deze opleiding uniek?

​De ontwikkeling van deze opleiding heeft enkele jaren in beslag genomen en blijft inhoudelijk veranderen en verbeteren. Grotendeels is deze opleiding gebaseerd op de persoonlijke ervaring van honderden kinderen en jongeren die met faalangst kampten. Het faalangstmonster is een creatie van kinderen, ik heb er slechts een concept rond gebouwd om (onderwijs) professionals de inzichten te kunnen geven om kinderen en jongeren met faalangst beter te begrijpen en te begeleiden. De methodiek is "kindvriendelijk" en is stapsgewijs opgebouwd zodat kinderen niet het gevoel hebben dat ze verplicht worden om binnen een bepaalde tijd hun faalangstmonster te moeten verslaan. Ook het boek en de kaartset worden tijdens de opleiding gebruikt zodat je kunt zien hoe gebruiksvriendelijk de materialen ook voor jou als (onderwijs) professional zijn. 

Enkele andere voordelen van deze opleiding zijn:

 • Gericht op (onderwijs) professionals: de opleiding is speciaal ontworpen voor (onderwijs) professionals die dagelijks met kinderen en jongeren werken en daarom specifieke kennis en vaardigheden nodig hebben om faalangst te kunnen herkennen en aanpakken.

 • Het programma is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en onderzoek naar faalangst bij kinderen. Het werd ontwikkeld door experten op het gebied van faalangst en kinderen.

 • Praktijkgericht: de opleiding biedt praktische tools en strategieën die je direct kan toepassen in je werk met kinderen.

 • Interactieve opleiding: praktijkgericht oefeningen en casestudies om het leren te bevorderen en deelnemers actief te betrekken bij het leerproces

 • Toegangeklijk: de masterclasses en coach calls blijven gedurende 3 jaren online beschikbaar en kunnen op elk moment herbekeken worden. Zo heb je een digitaal naslagwerk.

Inhoud

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik bij mijn coachees met faalangst kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders en de leerkrachten die een grote rol kunnen spelen in het verslaan van hun faalangstmonster. Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd die ik ook voor andere hulpvragen kan inzetten! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel, Vanessa, om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Docente

Vanessa Lauwers

Bezielster

Docente

​Ik ben Vanessa Lauwers, bezielster van ’t Zonnekind, kind & jongerencoach. Het faalangst programma van ’t Zonnekind is mijn levenswerk. Al jaren strijd ik tegen faalangstmonsters (dat van mezelf en anderen) en zie ik het als mijn roeping om andere (onderwijs) professionals bewust te maken van het feit dat er zoiets als faalangst is en welk verschil zij voor kinderen en jongeren met faalangst kunnen maken.

 

In 2022 ontstond in co-creatie met Steven Gielis (bezieler Zitdazo en docent Orthopedagogie) het werkboek ‘Ik kan het nog niet’ voor kinderen uit de lagere school om samen met hun ouders of leerkracht het faalangstmonster kleiner te maken. Inmiddels is de 3e druk ook bijna uitverkocht!

In 2023 bracht ik de eerste kaartset op de markt rond Faalangst. Dit om kinderen een speelse manier te brengen om met hun faalangstmonster aan de slag te gaan.

 

Al mijn liefde, aandacht en energie gaat naar het begeleiden van de deelnemers van deze opleiding. Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden, cases bespreken en je laten zien hoe jij een verschil kunt maken voor kinderen en jongeren met faalangst. Want het is tijd dat we met zijn allen faalangstmonsters geen kans meer geven.  

 

De opleiding ‘Faalangst Specialist’ is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer; 

✓ ervaring in het begeleiden van meer dan honderden kinderen en jongeren;

✓ ervaring in het geven van groepstrajecten rond faalangstreductie en assertiviteit i.s.m. Zitdazo vzw

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen;

✓ persoonlijke ervaring met mijn eigen faalangstmonster.

't Zonnekind - Vanessa Lauwers - zaakvoerder

Lieve Vanessa,

Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis maar toch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. Je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor.

Ik merk dat ik al iets 'chiller' ben naar mijn eigen dochters toe... Ik voed ze helemaal niet prestatiegericht op maar door zelf altijd bezig te zijn en de lat vaak zo hoog te leggen voor mezelf, toon ik hen dit wel.

Ik 'durf' dus al eens wat vaker gewoon in de zetel te hngen ondanks dat de afwas nog 'moet' gebeuren...

Dus bedankt! Ik 'moet' nog een weg afleggen maar stap voor stap en vanuit zelfvertrouwen gaat het met vast wel lukken.

 

Marlies Peeraer – Kinesiste

Praktische informatie

DEZE OPLEIDING BESTAAT UIT:

 • 3 live opleidingsdagen waarin we ons verder verdiepen in het faalangstmonster en hoe hij te werk gaat. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo of op locatie.

 • 3 online masterclasses waarin een bepaald thema rond faalangst verder uitdiepen. Deze masterclasses staan klaar voor jou in je persoonlijke Zonnekind Academy.

 • 2 coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Uitgebreid werkboek om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren rond faalangst.

OPLEIDINGSDATA

Opleidingsdata voorjaar Tremelo - donderdagen van 10u t/m 17u:

27/04/2023

11/05/2023

15/06/2023

Coach calls voorjaar - woensdagen van 16u t/m 17u

31/05/2023

21/06/2023

Opleidingsdata najaar Stekene - van 10u t/m 17u:

22/09/2023

20/10/2023

17/11/2023

Opleidingsdata najaar Tremelo - van 10u t/m 17u op ZATERDAG:

23/09/2023

21/10/2023

25/11/2023

Coach calls najaar (voor beide groepen) - van 14u30 tot 15u30 op WOENSDAG:

25/10/2023

29/11/2023

Deze coach calls verlopen via Zoom en worden opgenomen.

Masterclasses - online: staan voor je klaar in je Zonnekind Academy

VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING?

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond faalangst afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar deze kinderen mee geconfronteerd worden. 

Iedereen die op professionele basis met kinderen en/of jongeren werkt is welkom om deze opleiding te volgen. Ook onderwijsprofessionals uit het secundair onderwijs zijn meer dan welkom.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9634.jpg
Prijs
AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy.

Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

De opleiding gaat door van zodra er 4 inschrijvingen zijn. Het kan dus zijn dat je even geduld zult moeten hebben. Van zodra het minimale aantal inschrijvingen bereikt is, ontvang je je factuur.

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier zo snel mogelijk (rekening houdend met het aantal inschrijvingen) de factuur. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

“Ik heb veel gehad aan de tools die werden aangereikt om met faalangst aan de slag te gaan. Ik voel mij sterker staan als ik nu iemand ga begeleiden met faalangst. Je krijgt heel veel handvatten aangereikt en hetgeen je ziet kan je meteen toepassen in de praktijk. Een opleiding waar je iets mee bent. Enthousiasme van Vanessa werkt aanstekelijk.”

 

Cindy Foubert – Leerkracht Secundair Onderwijs

FAQ

Veelgestelde vragen

De faalangst specialist opleiding heeft me doen inzien dat iedereen wel eens geconfronteerd wordt met faalangst, al is het soms in een verdoken vorm. Het heeft me eveneens doen inzien dat het hebben van faalangst (of het faalangstmonster) een enorme impact kon hebben gedurende je hele leven. Ik ben verwonderd geweest door het aantal inzichten en creatieve werkvormen die er zijn met als doel het faalangstmonster te verkleinen.

Ik ben tevens verwonderd geweest door de manier waarop de cursisten met elkaar om gingen, hoe openlijk ze hun faalangst konden tonen en bespreken. Het warme onthaal, de huiselijke ruimte, de enorm lekkere catering en de laagdrempelige, praktijkgerichte cursus zorgden voor een immens veiligheidsgevoel waardoor iedereen zichzelf kon zijn. Waarvoor dank! De opleiding bezorgde me de nodige theoretische en praktijkgerichte handvaten opdat ik met het nodige zelfvertrouwen aan de slag kan gaan. Opnieuw; waarvoor dank." 

- Lene Sannen - Orthopedagoge

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding op maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page