top of page
faalangsmonster_ten_strijde.jpg

EXPERTISE FAALANGST

Leer in 3 maanden hoe je kinderen en jongeren helpt om uit de leerkuil te geraken en de finale slag toe te kennen aan het faalangstmonster

EDITIE 2023 IS VOLZET _ NIEUWE EDITIE VOORJAAR 2024

Herken je dit?

 • Een kind/jongere die stuck zit in een niet zo'n positieve mindset?

 • Dat het voor jou hard trekken en sleuren is om het kind op een andere (constructieve) manier naar faalangst te laten kijken? Dat er wel degelijk iets kan aangedaan worden?

 • Is het kind of de jongere gevoelig aan feedback/kritiek? M.a.w. pakt het jouw woorden héél persoonlijk op?

 • Vraag je je af wat je nog meer kunt betekenen voor kinderen en jongeren met faalangst?

Als er één ding duidelijk is als het neerkomt op de cognitieve faalangst, diegene waar het grootste aantal van de kinderen mee kampt, dan is het dat deze kinderen of jongeren niet of zeer moeilijk tot leren komen door hun faalangst. Het Faalangstmonster heeft ook impact op de leercapaciteiten van de kinderen, en dat dat vaak over het hoofd gezien wordt hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen (daarmee dat ik het net deed 🤣).

OPGELET: Je kan enkel aan deze opleiding deelnemen indien je de FAALANGST SPECIALIST (voorheen ook wel Faalangst Coach training) gevolgd hebt. De expert opleiding is hier een verdieping op.

Tijdens de Faalangst specialist opleiding legden we de fundamenten zeg maar over faalangst. Je ontdekte wie het faalangstmosnter was, hoe Buddy kon helpen, je ervaarde de Battle om het faalangstmonster kleiner te maken en je ging aan de slag met talenten om het kind sterker te maken. Soms is dat echter niet genoeg... helaas. Soms moet je net nog iets verder gaan. In deze opleiding tot Faalangst Expert gaan we verder en nog dieper in op een aantal thema's die ik graag link, binnen dit kader, aan faalangst. Je had het waarschijnlijk zelf zo nog niet bekeken maar ik verruim heel graag je blik en help je weer aan nieuwe inzichten.

Wat mag je verwachten?

Het lastigste waar je als mee geconfronteerd wordt in de strijd met het Faalangstmonster is de fixed mindset van het kind/jongere. Tijdens de Expert opleiding gaan we hier extra aandacht aan besteden. Zoals ik eerder zei komen veel kinderen of jongeren met faalangst niet toe aan leren dus ook daar gaan we extra aandacht aan besteden.

Heel vaak worden vooral jongeren als "lui" omschreven omdat het hun aan motivatie ontbreekt en dat ze best wel aardig uitstelgedrag vertonen. Jij weet echter dat dit met faalangst kan te maken hebben. Tijdens deze opleiding gaan we dieper ingaan op het uitstellen en hoe de leerling door de leerkuil moet en wat de impact van het faalangstmonster is want deze tracht uiteraard om de leerling in deze kuil te houden. Jij en de leerling hebben dus handvaten nodig om terug uit deze leerkuil te geraken.

Het doel van deze opleiding is om je nog meer handvatten en tools te geven om kinderen en jongeren met faalangst te begrijpen en te begeleiden. Ook tijdens deze opleiding ga je zelf ervaren (sorry not sorry) en krijg je van mij veel praktische tools voor in je toolbox. We gaan zeer praktijkgericht aan de slag zodat je meteen kunt gaan implementeren.

 

We bouwen verder aan het verhaal van het Faalangstmonster.

 

Na deze opleiding heb jij:

 • Ontdekt welke impact het faalangstmonster heeft op het leergedrag van kinderen en jongeren

 • Haal je kinderen en jongeren uit de leerkuil en/of paniekzone

 • Geleerd hoe je een groei mindset kunt activeren

 • Nog meer concrete tools en creatieve werkvormen in handen om faalangstmonsters een kopje kleiner te maken

 • De kennis om jezelf een Faalangst Expert te noemen.

Opbouw van de opleiding

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

De modules

Module 1: 
De Leerkuil

De meest voorkomende "soort" faalangst is toch wel de cognitieve faalangst waardoor kinderen en jongeren vastlopen in hun studies. Het gaat hier niet enkel om een eventueel gebrek aan leertechnieken maar aan een faalangstmonster dat er alles aan doet om het kind in de leerkuil te houden. Tijdens deze module (masterclass + opleidingsdag) leer jij wat de leerkuil is, hoe het faalangstmonster het kind of jongere hier tracht te houden en wat jullie samen kunnen doen om het kind/jongere te helpen om uit die leerkuil te geraken.

We gaan ook aan de slag met het model van Lev Vygotsky waarbij we letterlijk en figuurlijk buiten de lijntjes gaan kleuren en actief werken met de leertrap.

faalangsmonster_er_samen_tegenaan.jpg

Module 2:
Op naar een groeimindset
 

Velen van jullie gaven het de afgelopen maanden aan... Waar het meeste tegen aangelopen wordt is die hardnekkige fixed mindset die het faalangstmonster installeert. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat we een hele dag en masterclass aan de slag gaan rond mindset. Met leuke en creatieve oefeningen om langzaam maar zeker het kind of jongere te helpen te evolueren naar een groeimindset. 

Bij veel kinderen en vooral jongeren speelt demotivatie een grote rol. Hier gaan we dieper op ingaan om te ontdekken wat een groeimindset en intrinksieke motivatie met elkaar te maken hebben.

faalangsmonster_klein.jpg

Module 3:
Feedback: maken of kraken

Veel kinderen en jongeren met faalangst hebben het niet zo met kritiek maar ook feedback is voor hen vaak moeilijk om te accepteren. Ze nemen vaak alles heel persoonlijk op wat het niet gemakkelijk maakt voor jou of de leerkracht of de ouder om feedback te geven. Hun afkeer van feedback zorgt er voor dat ze niet echt verder geraken en soms dezelfde fouten blijven maken omdat ze weigeren iets met de feedback te doen. 

Er is wel degelijk een verschil tussen feedback en kritiek. De manier waarop er feedback wordt gegeven is cruciaal om kinderen en jongeren met faalangst richting groeimindset te brengen en hun bereidheid om effectief iets te willen leren. 

Je leert hoe je leerkrachten en andere (onderwijs) professionals en de ouders, kunt inspireren om op een preventieve manier faalangst te voorkomen, dus ook door hun manier van communiceren en feedback geven eerder dan kritiek

faalangsmonster_ten_strijde.jpg

Jouw docente

Vanessa Lauwers

Bezielster

Docente

​Ik ben Vanessa Lauwers, bezielster van ’t Zonnekind, kind & jongerencoach. Het faalangst programma van ’t Zonnekind is mijn levenswerk. Al jaren strijd ik tegen faalangstmonsters (dat van mezelf en anderen) en zie ik het als mijn roeping om andere (onderwijs) professionals bewust te maken van het feit dat er zoiets als faalangst is en welk verschil zij voor kinderen en jongeren met faalangst kunnen maken.

 

In 2022 ontstond in co-creatie met Steven Gielis (bezieler Zitdazo en docent Orthopedagogie) het werkboek ‘Ik kan het nog niet, leren omgaan met faalangst’ voor kinderen uit de lagere school om samen met hun ouders of leerkracht het faalangstmonster kleiner te maken. Er werden reeds 1.000 exemplaren van dit boek verkocht.

 

Al mijn liefde, aandacht en energie gaat naar het begeleiden van de deelnemers van deze opleiding. Ik doe niets liever dan vragen beantwoorden, cases bespreken en je laten zien hoe jij een verschil kunt maken voor kinderen en jongeren met faalangst. Want het is tijd dat we met zijn allen faalangstmonsters geen kans meer geven.  

 

De opleiding ‘Faalangst Specialist’ is gebaseerd op mijn:

✓ ruim 2 decennia ervaring als coach & trainer; 

✓ ervaring in het begeleiden van meer dan honderden kinderen en jongeren;

✓ ervaring in het geven van groepstrajecten rond faalangstreductie en assertiviteit i.s.m. Zitdazo vzw

✓ kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen;

✓ persoonlijke ervaring met mijn eigen faalangstmonster.

't Zonnekind - Vanessa Lauwers - zaakvoerder

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 live opleidingsdagen waarin we ons verder verdiepen in het faalangstmonster en hoe hij te werk gaat. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 online masterclasses waar we in groep een bepaald thema rond faalangst verder uitdiepen.

 • 3 coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Werkboek om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren rond faalangst.

STARTEN

In februari 2023 starten we. Je kan je inschrijven voor deze opleiding op voorwaarde dat je reeds de Faalangst Specialist opleiding volgde. 

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. Je behoudt 3 jaar toegang tot al het online materiaal. 

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond faalangst afgestemd op de kinderen en jongeren van nu en de huidige problematiek waar deze kinderen mee geconfronteerd worden. Ik pas de voorbeelden en technieken/werkvormen af op jouw doelpubliek dus deze opleiding is zowel geschikt voor (onderwijs) professionals die met lagere school kinderen werken en/of met leerlingen uit het secundair onderwijs (al dan niet buitengewoon onderwijs).

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9634.jpg
AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9603.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy.

Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

Veelgestelde vragen

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page