top of page
Kinderen in de klas

WORKSHOP

EXECUTIEVE FUNCTIES anders bekeken

Ontdek de kracht van executieve functies en leer je leerlingen wat zelfsturing is

Herken je dit in jouw klas?

 • Heeft een leerling het moeilijk om zijn/haar beurt af te wachten?

 • Wordt een leerling snel boos als hij/zij verloren heeft?

 • Heeft een leerling neiging tot uitstelgedrag?

 • Komt een leerling er maar niet toe om met zijn/haar werk te beginnen?

 • Heeft een leerling het moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar gedrag?

Als je 'ja' antwoordde op één of meerdere van deze vragen dan kom je in het domein van de executieve functies terecht.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: executieve functies. Je weet wel, die functies die ervoor zorgen dat je op je beurt kunt wachten en kunt bedenken welke spullen je nodig hebt als je een werkje gaat maken. En dan weet je ook hoe lastig dit kan zijn voor jonge kinderen. Het is belangrijk om met kinderen en tieners te werken aan het ontwikkelen en versterken van hun executieve functies.

Modern klaslokaal

Als leerkracht wil je tegemoetkomen aan de onderwijsbehoeften van je leerlingen. Je wilt hier in je lessen rekening mee houden door effectief les te geven, je pedagogische vaardigheden in te zetten en je vakinhoudelijke kennis toe te passen.

In de bomvolle klassen en met veel zaken die je aandacht vragen valt dat niet altijd mee.

Je ziet sommige van je leerlingen onder een niveau presteren dat je van hen mag verwachten. Ze zijn snel afgeleid, hebben moeite met plannen en organiseren, ze kunnen hun emoties slecht reguleren en lijken soms continu in strijd met zichzelf en hun omgeving.

Executieve functies zijn belangrijke voorwaarden voor schoolsucces en dan doel je niet alleen op een zo hoog mogelijk schooladvies, maar ook op lekker in je vel zitten en je begrepen voelen door je omgeving.

Het doel van deze workshop is om jouw praktische en bruikbare handvatten te geven zodat je onmiddellijk aan de slag kunt in jouw klas rond executieve functies. Je krijgt een theoretisch kader maar we leggen de focus op de praktijkgerichtheid. Met de kennis die je opdoet ga je de leerlingen in je klas beter begrijpen en ga je (nog) beter op hun executieve noden kunnen inspelen.

Wat mag je van de Executieve functies workshop verwachten?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding met focus op praktijk, ontdek jij wat de executieve functies zijn en hoe jij deze mee helpt ontwikkelen in de klas. Tijdens deze workshop krijg je een theoretisch kader aangeboden maar de nadruk van de opleiding ligt op de inzetbaarheid in de klas. Niet om je nog meer werk of administratie te bezorgen door het in te vullen van 1011 checklists over de executieve functies maar praktische zaken die je onmiddellijk kunt toepassen. 

We kiezen er doelbewust voor om je tijdens deze workshop rond executieve functies slechts 2 functies uit te diepen. Die 2 waarvan we weten dat zowel leerlingen als onderwijsprofessionals tegenaan lopen: inhibitie (impulscontrole) en emotiesregulatie. We zouden ze alle 11 kunnen doorduwen maar dan is er in onze ogen veel te weinig tijd om echt over te gaan tot actie en toepassing. Echt wel DE BASIS. Zonder deze wordt het moeilijk... Je bouwt trouwens toch ook geen huis op een moerasgrond.

De opleiding wordt in een groep van max. 12 deelnemers gegeven omdat wij veiligheid, verbinding en vertrouwen vooropstellen. Jouw docente Lieve Swevers heeft meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs. Werken met en rond executieve functies is haar zeker niet vreemd. Haar missie is om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bewust te maken welke impact de executieve functies (en alles waar er rond hoort) heeft op de leerprestaties van de leerlingen.

Na deze opleiding

 • weet je wat executieve functies zijn en welke impact ze hebben op de schoolprestaties van je leerlingen

 • ontdek je waarom beweging een cruciale rol speelt in het ontwikkelen van de executieve functies

 • onderschat je niet langer het belang van vrij spel in de ontwikkeling van de executieve functies

 • weet je hoe je deze executieve functies kunt versterken

 • ben je in staat om kleine aanpassingen te doen in je klasomgeving om je leerlingen hun executieve functies te laten ontwikkelen

Inhoud van de workshop

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders. Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Lieve Swevers

Docente

Ik ben Lieve Swevers, docente van de opleiding Executieve functies. 


Ik hou van heel wat leuke dingen...
Rust afgewisseld met uit de band springen.
Van schoonheid, creativiteit en het gevoel van vrijheid.

 

Ik hou van bijzondere plekken en ontdekken.
Van samen met gelijkgestemde mensen te kunnen creëeren.
Van lezen, leren, groeien en proberen.

 

Ik hou van mama zijn….
Het ouderschap als boeiende reis.

 

Ik hou van mogelijkheden en achter het gedrag kijken
Daarin wil het zonnekind mensen verrijken
Mijn ervaring ligt bij kinderen van 0 tem 12 jaar.

 

Sinds 2001 werk ik in het onderwijs in de functies van kleuterleerkracht, juf eerste leerjaar/groep3, zorgleerkracht, zorgcoördinator en plaatsvervangend beleid.


Ik vervolmaakte opleidingen als remedial teacher en
kind-en jongerencoaching.

 

Met deze ervaringen in mijn rugzak gaan we samen op pad tijdens de boeiende opleiding rond executieve functies.

profiel foto lieve swevers.jpg

"Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis van vele mama's, atoch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor."

Marlies Peeraer – Kinesiste

Praktische informatie

JE ONTVANGT

 • 1 live opleidingsdag die doorgaat in het Zonnekind Huis te Tremelo.

 • Werkboek dat je van je docente overhandigd krijgt.

DATA

Je kan deze workshop volgen op een datum van jouw keuze:

zaterdag 11 maart 2023 (van 10u tot 17u) of

zaterdag 13 mei 2023 (van 10u tot 17u).

 

Inschrijven doe je via deze link.​​

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op onderwijsprofessionals uit het kleuter en lager onderwijs die beseffen dat de kinderen van nu specifieke noden hebben en hieraan willen tegemoet komen. Als je voelt dat je gebeten bent om rond executieve functies aan de slag te gaan op een zeer praktijkgerichte manier dan is deze opleiding écht iets voor jou.

Er zijn 12 plaatsen beschikbaar voor deze opleiding.

Tekenles
Scheikunde les

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 139€. 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes, creatieve en andere werkmaterialen.

BETALING

Deze workshop gaat door van zodra er 4 inschrijvingen zijn; We houden je hiervan per mail op de hoogte.

 

Van zodra dit aantal bereikt is, ontvang je de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

Indien je school deze opleiding wenst te financieren en gebruik maakt van een bestelbon, gelieve dit dan duidelijk op het inschrijvingsformulier (helemaal onderaan) aan te geven dan kunnen we het nodige doen.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

bottom of page