top of page
Kinderen in de klas

SPECIALISATIE 
EXECUTIEVE FUNCTIES

Inschrijvingen

2023

OPEN

Ontdek de kracht van executieve functies en leer je leerlingen wat zelfsturing is

Herken je dit in jouw klas?

 • Heeft een leerling het moeilijk om zijn/haar beurt af te wachten?

 • Wordt een leerling snel boos als hij/zij verloren heeft?

 • Heeft een leerling neiging tot uitstelgedrag?

 • Komt een leerling er maar niet toe om met zijn/haar werk te beginnen?

 • Heeft een leerling het moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar gedrag?

Als je 'ja' antwoordde op één of meerdere van deze vragen dan kom je in het domein van de executieve functies terecht.

Je hebt er vast wel eens van gehoord: executieve functies. Je weet wel, die functies die ervoor zorgen dat je op je beurt kunt wachten en kunt bedenken welke spullen je nodig hebt als je een werkje gaat maken. En dan weet je ook hoe lastig dit kan zijn voor jonge kinderen. Het is belangrijk om met kinderen en tieners te werken aan het ontwikkelen en versterken van hun executieve functies.

Modern klaslokaal

Als leerkracht wil je tegemoetkomen aan de onderwijsbehoeften van je leerlingen. Je wilt hier in je lessen rekening mee houden door effectief les te geven, je pedagogische vaardigheden in te zetten en je vakinhoudelijke kennis toe te passen.

In de bomvolle klassen en met veel zaken die je aandacht vragen valt dat niet altijd mee.

Je ziet sommige van je leerlingen onder een niveau presteren dat je van hen mag verwachten. Ze zijn snel afgeleid, hebben moeite met plannen en organiseren, ze kunnen hun emoties slecht reguleren en lijken soms continu in strijd met zichzelf en hun omgeving.

Executieve functies zijn belangrijke voorwaarden voor schoolsucces en dan doel je niet alleen op een zo hoog mogelijk schooladvies, maar ook op lekker in je vel zitten en je begrepen voelen door je omgeving.

Het doel van deze opleiding is om jouw praktische en bruikbare handvatten te geven zodat je al na opleidingsdag 1 aan de slag kunt in jouw klas rond executieve functies. Je krijgt een theoretisch kader maar zoals bij alle opleidingen leggen we de focus op de praktijkgerichtheid. Met de kennis die je opdoet ga je de leerlingen in je klas beter begrijpen en ga je (nog) beter op hun noden kunnen inspelen.

Nieuwe opleiding
Ben jij de eerste om je in te schrijven?9.2/10
algemene gemiddelde tevredenheidsscore van de Zonnekind opleidingen

Wat mag je van de Executieve functies specialist opleiding verwachten?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding met focus op praktijk, ontdek jij wat de executieve functies zijn en hoe jij deze mee helpt ontwikkelen in de klas.

Deze opleiding gaat verder dan de theorie die je op de schoolbanken kreeg. Onze focus ligt op het praktijkgerichte door middel van oefeningen om zelf te ervaren en tools die je meteen in de klas kunt gaan gebruiken. 

Je krijgt een theoretisch kader aangeboden maar de nadruk van de opleiding ligt op de inzetbaarheid in de klas. Niet om je nog meer werk of administratie te bezorgen door het in te vullen van 1011 checklists over de executieve functies maar kleine en soms grotere dingen die je kunt toepassen. Samen gaan de de verschillende executieve functies uitdiepen en kijken welke werkvormen jij kunt inzetten in je klaspraktijk.

We kiezen er doelbewust voor om je tijdens deze Specialist opleiding rond executieve functies slechts de 4 basis EF aan te reiken. We zouden ze alle 11 kunnen doorduwen maar dan is er in onze ogen veel te weinig tijd om echt over te gaan tot actie en toepassing. We richten al de pijlen op inhibitie, werkgeheugen, flexibiliteit en emotieregulatie. Echt wel DE BASIS. Zonder deze wordt het moeilijk... Je bouwt trouwens toch ook geen huis op een moerasgrond.

Tijdens de coach calls gaat jouw docente verder met jou in gesprek over je vragen en kan je casussen inbrengen. Dit geeft je de mogelijkheid om nog verder te groeien, samen met je leerlingen.

Doorheen de opleiding ga je je eigen executieve functies koffer samenstellen. Bij de start van de opleiding krijg je de nodige werkmaterialen in een cursusmap overhandigd door je docente. Alle andere materialen die tijdens de opleiding worden aangereikt, kan je al dan niet achteraf voor jezelf aankopen via een externe leverancier die niet aan 't Zonnekind gebonden is.

De opleiding wordt in een groep van max. 12 deelnemers gegeven omdat wij veiligheid, verbinding en vertrouwen vooropstellen. Jouw docente Lieve Swevers heeft meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs doorheen verschillende functies. Werken met en rond executieve functies is haar zeker niet vreemd. Haar missie is om zoveel mogelijk onderwijsprofessionals bewust te maken welke impact de executieve functies (en alles waar er rond hoort) heeft op de leerprestaties van de leerlingen.

Na deze opleiding

 • weet je wat executieve functies zijn en welke impact ze hebben op de schoolprestaties van je leerlingen

 • begrijp je het concept van 'ontwikkelend leren' en de link met de executieve functies

 • ontdek je waarom beweging een cruciale rol speelt in het ontwikkelen van de executieve functies

 • ben je in staat om in te zetten op de 4 basis executieve functies

 • onderschat je niet langer het belang van vrij spel in de ontwikkeling van de executieve functies

 • weet je hoe je deze executieve functies kunt versterken

 • ben je in staat om kleine aanpassingen te doen in je klasomgeving om je leerlingen hun executieve functies te laten ontwikkelen

 • kan je zwakkere executieve functies stimuleren

Opbouw van de opleiding

De modules

Module 1: 
Het belang van de executieve functies

Tijdens de eerste opleidingsdag ga je de eerste tools in je EF (executieve functies) koffer steken.
Je ontdekt tijdens de verkenningsfase wat executieve functies zijn, hoe en wanneer ze zich ontwikkelen en welke factoren impact hebben op deze ontwikkeling. Je ontdekt hoe trauma ook op deze EF invloed heeft en hoe zich dit in de klas kan manifesteren. Je krijgt de nodige tips om hier mee om te gaan.

Voorts ga je veel dieper ingaan op één van de basis executieve functies: inhibitie of impulscontrole. Je zult onder meer ontdekken hoe (vrij) spel en beweging een gustige invloed hebben op de ontwikkeling van deze EF eerder dan een kind trachten te laten stilzitten.

Kind op school

Module 2:
Het brein en de executieve functies
 

Tijdens de tweede opleidingsdag ga je je verdiepen in het prachtige kind en tienerbrein. De executieve functies maken onderdeel uit van ons brein dus hoe beter je dit begrijpt hoe beter dat je dit ook naar leerlingen kunt overbrengen. Als de leerling begrijpt hoe zijn brein werkt en beseft dat hij daar zelf ook invloed op heeft en dus ook op de ontwikkeling van zijn eigen EF dan kunnen er wonderen gebeuren.

Je gaat aan de slag rond 2 andere basis executieve functies zijnde cognitieve flexibiliteit en werkgeheugen.
Ook hier krijg je veel praktische tips en tools aangereikt om deze EF in de klaspraktijk te kunnen integreren.

Speelgoedbrein

Module 3:
Waarom maakt een kind drama?

Tijdens de derde opleidingsdag komt de laatste basis executieve functie en misschien ook wel de meest noodzakelijke aan bod zijnde emotieregulatie. Omdat de gevoelswereld van kinderen en jongeren zo uitgebreid en intens is, spenderen we ook een hele dag aan emotieregulatie. Je krijgt verschillende werkmaterialen (o.a. in de vorm van boeken) aangeboden om mee te experimenteren. Het doel van deze dag is om jou tools in handen te geven om met de soms overweldigende emoties van kinderen te leren omgaan.

Blij kind

“De opleiding bood een mooie afwisseling tussen theorie, werkvormen ervaren en rollenspellen. Ik heb nu zoveel meer kennis en tools die ik kan inzetten alsook extra tips die ik kan meegeven aan de ouders. Daarnaast heb ik ontzettend veel werkvormen bijgeleerd! Het is een zeer uitgebreide en gevarieerde opleiding die jou ook uitdaagt in je eigen persoonlijke en professionele groei! Dankjewel om je enorme wijsheid en enthousiasme en vriendelijkheid met ons te delen en ons uit te dagen in ons persoonlijk & professioneel groeiproces.”

 Kelly Scheirlinckx – Kindercoach De Parel

Jouw docente

Lieve Swevers

Docente

Ik ben Lieve Swevers, docente van de opleiding Executieve functies. 


Ik hou van heel wat leuke dingen...
Rust afgewisseld met uit de band springen.
Van schoonheid, creativiteit en het gevoel van vrijheid.

 

Ik hou van bijzondere plekken en ontdekken.
Van samen met gelijkgestemde mensen te kunnen creëeren.
Van lezen, leren, groeien en proberen.

 

Ik hou van mama zijn….
Het ouderschap als boeiende reis.

 

Ik hou van mogelijkheden en achter het gedrag kijken
Daarin wil het zonnekind mensen verrijken
Mijn ervaring ligt bij kinderen van 0 tem 12 jaar.

 

Sinds 2001 werk ik in het onderwijs in de functies van kleuterleerkracht, juf eerste leerjaar/groep3, zorgleerkracht, zorgcoördinator en plaatsvervangend beleid.


Ik vervolmaakte opleidingen als remedial teacher en
kind-en jongerencoaching.

 

Met deze ervaringen in mijn rugzak gaan we samen op pad tijdens de boeiende opleiding rond executieve functies.

profiel foto lieve swevers.jpg

"Bedankt voor deze inspirerende cursus.

Ik had (uit eerdere cursussen en ervaring) al heel wat voorkennis van vele mama's, atoch heb ik nog veel bijgeleerd en tot mooie inzichten gekomen. je geeft je lessen met veel enthousiasme en natuurlijke spontaniteit waardoor de info makkelijker naar binnen gaat, dus dankjewel hiervoor."

Marlies Peeraer – Kinesiste

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 live opleidingsdagen gespreid over een periode van 3 maanden. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 coach calls waarin cases besproken worden en vragen beantwoordt.

 • Uitgebreid Werkboek dat je de eerste opleidingsdag van je docente overhandigd krijgt.

STARTEN

Je start op 11 maart 2023. Je kan je vanaf nu inschrijven voor deze opleiding. De data van de opleiding vind je hier. Je kan de pdf downloaden of printen.

​​

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. De data waarop deze opleiding doorgaat, vind je hier. . 

 

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op onderwijsprofessionals uit het kleuter, lager en secundair die beseffen dat de kinderen van nu specifieke noden hebben en hieraan willen tegemoet komen. Als je voelt dat je gebeten bent om rond executieve functies aan de slag te gaan op een zeer praktijkgerichte manier dan is deze opleiding écht iets voor jou.

Tekenles
Scheikunde les

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor het traject bedraagt 897€ (741,32 excl BTW) 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

KMO PORTEFEUILLE
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO Portefeuille. KMO's en vrije beroepen die in aanmerking komen, kunnen op deze manier tot 30% van hun opleiding terugkrijgen via de KMO portefeuille, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier meer informatie. Wens je gebruik te maken van de KMO-Portefeuille dan dien je dit aan te duiden op je inschrijvingsformulier. Zonder dit "vinkje" gaan wij er vanuit dat je je inschrijft zonder beroep te doen op de KMO portefeuille. We kunnen dit helaas niet terugdraaien mocht je je vergist hebben.​

‘t Zonnekind CommV is erkend dienstverlener voor de KMO Portefeuille voor opleiding (DV. 242081)

Veelgestelde vragen

bottom of page