jongen denim shirt

Creëer een veilige haven

voor kinderen en jongeren met autisme

Autisme Specialist: opleiding voor (onderwijs) professionals die écht een verschil willen maken

Bij het samenstellen van deze opleiding is Katrien Vrancken, jouw docente, gaan kijken bij zichzelf. Wat heeft zij gemist als de autisme diagnose viel in haar gezin? Wat had haar kunnen helpen en eigenlijk veel had kunnen voorkomen? En vervolgens keek ze naar de problemen die ze als Auti-Coach tegenkomt. Want dit zijn natuurlijk ook de zaken die jij kan tegenkomen in het begeleiden van kinderen en gezinnen waar de diagnose van autisme viel. Ook sprak Katrien met haar zonen over wat zij vonden dat belangrijk was dat jij als professional moet weten over autisme en waar je dan best ook rekening mee houdt om een kind of tiener op een auti-vriendelijke manier te begeleiden.

We geven je graag een inkijk in de wondere wereld van autisme met als doel dat je de kinderen en jongeren beter begrijpt en zodanig ook de ondersteuning kunt bieden die ze werkelijk nodig hebben. Dat je ze helpt om hun plek in deze maatschappij in te nemen.

We vertellen je ook hoe je de ouders mee betrekt, want het is misschien wel het kind/jongere die de diagnose krijgt, maar het hele gezin ondervindt de impact van de autisme diagnose. De hele gezinsstructuur krijgt opeens een andere dynamiek. Hoe moeten ouders en eventueel broers/zussen er mee omgaan?

 

Jouw docente Katrien Vrancken geeft je talrijke praktijkgerichte ervaringen en tips mee. Uiteraard krijg je een onderbouwd theoretisch kader mee maar de nadruk, net zoals bij alle opleidingen van 't Zonnekind, ligt op de praktijk.

Het doel van deze opleiding is om de deelnemers een beter inzicht te geven in de leefwereld van kinderen en jongeren met autisme zodat je hen beter begrijpt en voor hen écht een verschil kunt maken: op school, thuis en in de maatschappij.

Er is maximaal plaats voor 12 deelnemers dit om de persoonlijke en praktijkgerichte aanpak te garanderen. Je krijgt een theoretisch kader maar voor ons is het veel belangrijker dat je gaat beleven, voelen, ervaren en ontdekken door de rollenspellen, de oefeningen... om je zo een duidelijk beeld te geven van hoe een kind met autisme de wereld ervaart.

Zoals je gewoon bent van 't Zonnekind bieden we je een unieke kijk op het thema van autisme met zoals steeds het kind centraal.

BEN JE KLAAR OM KINDEREN EN JONGEREN MET AUTISME TE BEGELEIDEN OP EEN MANIER DIE BIJ HUN PAST?
Dan is de 'Autisme Specialist opleiding' echt iets voor jou!

WAT DE AUTISME SPECIALIST OPLEIDING JOU TE BIEDEN HEEFT

paris.png
OPLEIDINGSDAGEN

Je volgt 3 live opleidingsdagen in het Zonnekind Huis te Tremelo. We starten om 10u met de opleiding en dit tot ongeveer 17u.

Een heerlijke lichte lunch, zoete en andere lekkere (gezonde) tussendoortjes en drank (warm en koud) worden aangeboden. 

Geplande opleidingsdagen voor 2022:

zaterdag 17/09/2022

zaterdag 05/11/2022

zaterdag 10/12/2022

computer.png
ONLINE MASTERCLASSES

Je volgt tijdens deze training 3 online &  live  masterclasses via Zoom. De opnames van deze masterclasses worden achteraf toegevoegd aan jouw Zonnekind Academy. De Masterclass start om 19u30 en duurt een tweetal uren.

 

Geplande masterclasses voor 2022:

11/10/2022

22/11/2022

14/12/2022

conversation.png
COACH CALLS (of online intervisiemomenten)

Je volgt 3 online (live) coach calls tijdens deze training. Drie momenten waarop je met al je vragen terecht kunt en casussen kunt voorleggen. Een interactief moment met zowel je trainer als de andere deelnemers.

 

Geplande coach calls voor 2022:

25/10/2022

30/11/2022

14/12/2022

book.png
WERKMATERIALEN

Je krijgt je cursusmap met werkmaterialen de eerste opleidingsdag overhandigd door je docente.

lightbulb.png
REFLECTIEVRAGEN

Theorie is één zaak, praktijk een andere. Wij hechten veel aandacht aan de praktijkervaring die je tijdens deze training opdoet. We willen je motiveren om met de gegevens aan de slag te gaan. Dit doen we onder meer door bij de opleidingsdagen en masterclass Reflectievragen aan te bieden.

target.png
EINDOPDRACHT

De Eindopdracht is een fictieve casus die je gaat uitwerken aan de hand van vragen zodat we kunnen aftoetsen of je je leerstof van deze training eigen hebt gemaakt. Slagen voor deze eindopdracht is nodig om je vormingsattest te bekomen.

woman.png
EINDEVALUATIE

Bij afronding van deze training houdt je docente met elke deelnemer een persoonlijk (online) eindevaluatiegesprek.  We kijken waar jij gegroeid bent, wat je geleerd hebt en gaat inzetten om kinderen met autisme te helpen.

certificate.png
AUTISME SPECIALIST CERTIFICAAT

Om het vormingsattest 'Autisme Specialist' te behalen dien je aan volgende voorwaarden voldaan te hebben: 

  • je hebt deelgenomen aan alle opleidingsdagen (100% aanwezigheid)

  • je hebt alle masterclasses gevolgd;

  • je hebt alle coach calls gevolgd;

  • je  hebt waar nodig de Reflectievragen beantwoord en ingestuurd ter controle;

  • je geslaagd bent voor de eindoefening.

customer.png
VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING?
Deze opleiding is bedoeld voor (onderwijs) professionals zoals leerkrachten, ondersteuners, CLB medewerkers, orthopedagogen, psychologen., kindercoaches. Kortom professionals die zich willen specialiseren in autismevriendelijk lesgeven/coachen/ondersteunen. Een vooropleiding is niet nodig. Wel je openheid om van anderen te willen leren.

De inhoud van de Autisme Specialist Opleiding

Opleidingsdag 1

Zet je Auti Bril op!

Wat is nu juist autisme? We gaan kijken en denken hoe iemand met autisme de wereld ervaart. Hoe komt het dat het voor mensen met autisme zo moeilijk is om te functioneren in onze maatschappij? Je komt het te weten. Waarom is het zo belangrijk dat er basisrust is en wat kan visueel werken betekenen voor die basisrust? Daar ga je concreet mee aan de slag.

Wat komt onder meer aan bod tijdens de eerste opleidingsdag?

checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png
checkmark_edited.png

Kronkelwegen

Theory of Mind

Centrale coherentie

Executieve functies

Contextblindheid

Hoe een Ass diagnose gesteld wordt

Basisrust: window of tolerance

Visualisatie

Masterclass 1

Intrinsieke motivatie en faalangst

Kinderen met autisme hechten veel belang aan het waarom en de functionaliteit van wat ze moeten doen. Wanneer dit er niet is, wordt het heel moeilijk om ze te motiveren, om te leren, taakjes te doen, te luisteren enz. Vaak wordt er dan gegrepen naar beloningssytemen of straffen maar dit werkt niet op langere termijn. Het kunnen aanspreken van hun intrinisieke motivatie gaat jou als begeleider verder helpen in hun ontwikkeling.

We bekijken wat faalangst is en vanwaar faalangst bij mensen met autisme komt. Hoe kunnen we op een autismevriendelijke manier er voor zorgen dat die berg waar ze over moeten kleiner wordt? Dat ontdek je allemaal in deze masterclass.

Opleidingsdag 2

Zintuigen

Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis waardoor kinderen met autisme alle zintuigelijke waarnemingen anders verwerken. Ze zijn over of ondergevoelig voor bepaalde zintuigelijke prikkels. Hoe zij die prikkels ervaren bepaalt voor een groot deel hun gedrag.

We gaan onder meer kijken naar het belang van proprioceptie. Dit zintuig heeft een belangrijke regulerende rol bij de sensorische verwerking aangezien de proprioceptieve input kan helpen bij het regelen van reacties op sensorische prikkels.

Tijdens deze opleidingsdag leer je onder meer een sensorisch profiel opmaken en krijg je meer inzicht bij welk zintuig de onder of overprikkeling zich bevindt. Zo kan je gerichter hulp bieden aan het kind en diens gezin.

Masterclass 2

Puberteit: gamen en seksualiteit

Gamen is iets waar je ongetwijfeld mee gaat geconfronteerd worden als je kinderen met autisme begeleidt. Gamen heeft vaak een negatieve reputatie maar is dat wel zo? Hoe kan je ouders ondersteunen in het afbakenen van gametijd? Wat kun je doen om de jongeren te ondersteunen zodat ze niet wegvluchten in het gamen? De antwoorden op deze vragen krijg je tijdens deze masterclass.

Als we het dan toch over puberteit hebben dan kunnen we het onderwerp van seksualiteit niet vermijden. Men veronderstelt soms dat jongeren met autisme minder geïnteresseerd zijn in romantische en seksuele relaties. Jongeren met autisme vormen een kwetsbare groep voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je ontdekt in deze masterclass hoe de jongeren met autisme seksualiteit ervaren.

Opleidingsdag 3

Agressie

Woede en driftbuien horen bij de ontwikkeling van kinderen. Kinderen met autisme kunnen echter op latere leeftijd nog woedeaanvallen hebben en ze kunnen lang duren. Hun gedragsproblemen zijn niet eigen aan autisme. Het is veeleer de omgeving die niet aan hun aangepast is. Kinderen met autisme blijven dan ook langer dan andere kinderen vasthangen in hetzelfde gedragsprobleem, omdat het bijvoorbeeld ooit wel tot een oplossing leidde.

Tijdens deze opleidingsdag ga je ontdekken hoe je op een implosie of explosie kunt reageren, hoe de drie breinen werken en welke impact deze werking heeft op het kind, zelfregulatie, het belang van stiltes en communciatietechnieken om écht in verbinding met een kind met autisme te gaan.

Masterclass 3

Autisme in het gezin

Een kind maakt deel uit van een gezin. Autisme heeft een impact op het hele gezin. Het is dus verkeerd om enkel naar het kind  te kijken. Veranderingen bij het kind met autisme houden geen stand als het gezin niet mee veranderd en het gezin niet mee ondersteund wordt. In deze masterclass krijg je praktische handvatten om met het gezin en het kind aan de slag te gaan.

Wie is jouw docente?

Auticoach Katrien Vrancken
Katrien Vrancken

Als auti-mama besef ik dat dit soms een ware zoektocht is om je kind te ondersteunen, helpen en er zelf te kunnen staan. Het is soms een evenwichtsoefening waar de balans rap van kan overhellen. Van uit mijn persoonlijke en professionele ervaring heb ik besloten om mijn eigen faalangst opzij te zetten en ben ik terug gaan studeren. Het helpen van mensen en kinderen zit van nature in mij, ook het aanvoelen en zien wat deze nodig hebben. Ik zie een gezin ook als één geheel met allemaal personen met hun eigen identiteit. Een gezin is een thuis waar iedereen zichzelf kan zijn en zich kan ontplooien.

Katrien werkt ruim 20 jaar in het buitengewoon onderwijs en als Auti-Coach bij 't Zonnekind.

Wat kost de Autisme Specialist Opleiding?

Deze opleiding bestaat uit:
* 3 opleidingsdagen
* 3 masterclasses van +/- 2 uren
* 3 intervisiemomenten (coach calls)
* cursusmap met de nodige materialen
* 2 Bonuscursussen in de Zonnekind Academy: 'autisme in de klas' en 'autisme en hechting' ter waarde van 174€


Jouw investering voor deze opleiding bedraagt:

897€

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, tussendoortjes en drank tijdens de opleidingsdagen en werkmaterialen. 741,32€ exclusief btw.

Betaling 
Na online inschrijving ontvang je een factuur en een mail met alle praktische informatie aangaande deze opleiding.

Het is NIET mogelijk om in schijven te betalen.


KMO Portefeuille
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO portefeuille. Gelieve dit duidelijk aan te geven bij inschrijving. Eens de factuur is opgemaakt kunnen we dit helaas niet meer aanpassen.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hoe verloopt deze training?

Na inschrijving en betaling ontvang je een uitgebreide mail met daarin alle nodige praktische informatie rond de opleiding.

Tevens ontvang je een login en paswoord voor je persoonlijke Zonnekind Academy. 

De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

Praktijkervaring en stage

De training heeft een duurtijd van +/- 4 maanden. Binnen deze periode voorzien we geen stageperiode. 

Studiebelasting

- 3 opleidingsdagen = 21 u

- 3 masterclasses = 6u

- 3 coach calls = 3u

- Online cursus autisme in de klas = +/- 2u

- Online cursus autisme en hechting =+/- 2u

TOTAAL = 30 contacturen

 

Het aantal uren is exclusief je voorbereidend werk, het beantwoorden van de reflectievragen en het maken van de eindoefening, 

Ik heb al een cursus in mijn Academy die als Bonus bij deze training wordt aangeboden. Krijg ik dan korting?

Neen, je krijgt geen korting mocht je al in het bezit zijn van een online cursus in de Zonnekind Academy die als bonus bij de training wordt aangeboden.

Kan ik als Auti coach aan de slag gaan na deze opleiding?

Deze opleiding geeft je als professional de nodige tools in handen om kinderen met autisme te begeleiden. De focus van deze opleiding ligt NIET op het coachen op zich.

 

De Autisme Specialist opleiding is een basis opleiding. Voor verdere verdieping in autisme en het coachen kan je deelnemen aan de Autisme Expert opleiding.

Het is niet de verantwoordelijkheid van 't Zonnekind om voor de deelnemers van de opleiding te beslissen of deze al dan niet klaar zijn om als coach te werken. Wij raden al onze deelnemers aan een gedegen coachopleiding te volgen (al dan niet bij 't Zonnekind) alvorens professioneel aan de slag te gaan als coach.

Is deze training praktijkgericht?

JA!

 

Aan de hand van voorbeelden, praktijkoefeningen en eventuele case studies pas je de leerstof uit de opleiding actief toe.

DISCLAIMER: We stellen al onze trainingen en materialen met heel veel liefde en aandacht samen Speciaal voor jou. Dat jij deze kunt gaan inzetten in het dagelijkse leven en het hopelijk een leerrijke ervaring vindt. De resultaten van een training zijn geheel afhankelijk van jouw inzet, jouw capaciteiten, waar je staat in jouw leven en niet te vergeten jouw intentie om het beste uit jezelf en je leven/klas/kind/omgeving te halen. Wij zijn hier om jou de beste tools, formules en strategieën te geven om jou daar te brengen waar jij naartoe wil maar uiteindelijk zijn dit alleen maar handvatten. JIJ moet ze gaan gebruiken en vertalen naar jouw omgeving om de resultaten te behalen. Want wat heb je aan mooie hardloopschoenen als je van plan bent om op de bank te blijven hangen? Wees je bewust dat niets op deze pagina of welke van onze websites en e-mails dan ook resultaten beloven of garanderen. Veel succes.

Algemene voorwaarden / Privacyverklaring