top of page
Autisme Specialist.jpg

SPECIALISATIE AUTISME

Creëer een veilige haven voor kinderen en jongeren met autisme

 • Wil je beter begrijpen hoe het brein van kinderen met autisme werkt?

 • Wil je weten hoe je een kind met autisme kunt helpen om beter zijn gevoelens te leren begrijpen en er mee om te gaan?

 • Wil je achter het gedrag van een kind met autisme leren kijken?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding ontdek jij

hoe je kinderen met autisme kunt ondersteunen.

Vanuit veiligheid, verbinding en vertrouwen.

Wat mag je verwachten?

Dankzij de totaalaanpak van deze opleiding ontdek jij hoe je kinderen& jongeren met autisme kunt ondersteunen. 

 

Na deze opleiding heb jij:

 • Inzicht in de problemen die kinderen en jongeren met autisme ervaren

 • Concrete tools in handen om kinderen met autisme te begeleiden

 • Creatieve en andere werkvormen ontdekt om samen met het kind uit te voeren

 • Praktijkgerichte ervaring opgedaan om met autisme te leren omgaan. Je hebt namelijk elke oefening zelf gedaan, ervaren en gevoeld.

 • De kennis om jezelf een Autisme Specialist te noemen.

Opbouw van de opleiding

“Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht. Mezelf vaak tegengekomen door de praktische uitwerkingen via de reflectievragen en ook de oefeningen in groepjes. Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde. Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen."

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

De modules

Module 1: 
Autisme: de verkenningsfase
 

In deze module leer je wat autisme is. Je gaat ontdekken hoe een kind met autisme deze wereld ervaart. Je leert ook waarom het voor kinderen met autisme zo moeilijk is om in deze maatschappij hun plek te kunnen innemen.

 

Je krijgt een theoretische basis rond autisme, theory of mind, centrale coherentie, contextblindheid, executieve functies en zoveel meer. Uiteraard is er een praktische uitwerking voorzien aan de hand van praktijkoefeningen en rollenspellen om de cursisten te leren ervaren en voelen wat autisme zo speciaal maakt.

 

Verder leer je in deze module ook wat het belang van intrinsieke motivatie is en hoe faalangst hier de spelbreker kan zijn.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9165.jpg

Module 2:
Prikkelverwerkingstoornis: een blik achter de schermen
 

In deze module kom je meer te weten over de prikkelverwerking bij kinderen en jongeren met autisme. Hoe dat zij prikkels ervaren en op welke manier deze prikkels hun gedrag beïnvloeden.

 

We snijden ook het onderwerp van de puberteit aan waar seksualiteit en gamen deel van uit maken.

autisme specialist_module2.jpg

Module 3:
Omgaan met agressie

Helaas is het voor vele kinderen en jongeren met een autisme moeilijk om te functioneren in deze maatschappij en dat gaat gepaard met woede en driftbuien. Je gaat ontdekken hoe je met implosies of explosies van de kinderen kunt omgaan en het belang van zelfregultatie.

 

Een kind maakt deel uit van een gezin. Als de diagnose van autisme valt is dat niet evident voor het gezin. Het zou dus verkeerd zijn om in deze opleiding enkel naar het kind te kijken. Je krijgt praktische handvatten mee om met het gezin aan de slag te gaan.

autisme specialist_module3.jpg

Jouw docente

Katrien Vrancken

Auti Coach

Autimama

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Katrien Vrancken. Mijn doel in dit leven is om kinderen en ouders te ondersteunen zodat er basisrust in het leven van de kinderen met autisme kan zijn. Hierdoor breng je rust in een gezin, in hun hoofd zodat er ruimte is om te kunnen groeien en stralen.

 

In alles wat ik doe, ga je merken dat ik zowel mijn persoonlijke en professionele ervaring met jullie ga delen. Mijn doel is om jullie zoveel mogelijk inzicht in de leefwereld van autisme te geven en ga ik jullie onderdompelen, omdat ik weet uit ervaring, hoe belangrijk dat is. Alles wat je in deze opleiding gaat doen, lijkt allemaal gemakkelijk op papier, maar mijn principe is dat je moet gevoeld hebben wat het met je doet. Zo weet je ook wat kinderen met autisme kunnen ervaren als je een bepaald iets met hun doet.

 

Zelf ben ik mama van vier jongens en één meisje, drie pubers en nog twee kleine peutertjes. Al heel snel in mijn mama zijn is de diagnose autisme gevallen. Nu zijn het pubers dus ik kan gerust zeggen dat ik de meeste stadia al doorlopen heb. Alle struggles die ze zelf ervaren maar ook als ouder. Gedurende een lange periode is dit een donker stuk in mij geweest en heb ik ook alle rouwfases meegemaakt.

 

Nu kan ik zeggen dat de diagnose autisme mij heeft geholpen in mijn persoonlijke groei en dat ik rust heb gevonden. Ik ben er van overtuigd dat de weg die ik hierdoor afgelegd heb, ervoor gezorgd heeft dat ik nu kinderen en ouders kan begeleiden en mijn kennis met jullie kan delen.

 

Mijn toegevoegde waarde aan deze opleiding is:

✓ mijn ruim 2 decennia ervaring in het buitengewoon onderwijs;

✓ mijn ervaring in het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme;

✓ mijn ervaringsdeskundigheid als mama van zijnde;

✓ de kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen.

 

Ik kijk er naar uit om mijn enthousiasme en inzichten met je te delen.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A8879.jpg

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 live opleidingsdagen waarin we ons verder verdiepen in autisme.

 • 3 online masterclasses waar een bepaald thema rond autisme verder uitgediept wordt. Je vindt deze masterclasses in je online Zonnekind Academy.

 • 2 coach calls waarin we casussen bespreken en vragen beantwoorden.

 • Werkboek om aan de slag te gaan.

OPLEIDINGSDATA

Je kan je inschrijven voor deze opleiding via het inschrijvingsformulier.

Opleidingsdagen te Tremelo, telkens van 10u t/m 17u:

10/10/2023

07/11/2023

05/12/2023

Coach calls online via Zoom (start om 20u):

28/11/2023

15/12/2023

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. De studieuren met uitzondering het beantwoorden van de Reflectievragen bedragen +/- 30 uren.

 

Je behoudt 3 jaar toegang tot al het online materiaal in je Zonnekind Academy.

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond autisme afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar kinderen, jongeren en gezinnen die met autisme geconfronteerd worden.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9165_edited.jpg
extraAnsPhotography_2022_business_Zonnekind__Z2A9502.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor de opleiding 'Autisme Specialist' bedraagt 897€ (741,32 excl BTW).

 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy. Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

De opleiding gaat door van zodra er 4 inschrijvingen zijn. Het kan dus zijn dat je even geduld zult moeten hebben. Van zodra het minimale aantal inschrijvingen bereikt is, ontvang je je factuur.

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier zo snel mogelijk (rekening houdend met het aantal inschrijvingen) de factuur. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

Veelgestelde vragen

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page