top of page
Autisme Specialist.jpg

EXPERTISE
AUTISME

Wil je een expert worden in het begeleiden van kinderen met autisme, dan is deze opleiding iets voor jou. Dankzij jou zullen kinderen en jongeren met autisme veel steviger in hun schoenen komen te staan en de ouders zich gesteund voelen.

De​ expert opleiding in autisme, die je trouwens alleen kan volgen indien je

de autisme specialist opleiding eerder volgde, biedt je nog meer diepgang

in de thematiek van autisme.

Autisme Specialist.jpg

Wat mag je verwachten van deze expert opleiding in autisme?

Een goed doordachte verdiepingsopleiding die naadloos aansluit bij de Autisme Specialist opleiding die je hiervoor reeds volgde.

Voor deze opleiding werkte docente Katrien Vrancken een aantal nieuwe thema's uit waarover je iets verder op deze pagina meer kunt lezen. 

Na deze opleiding:

 • heb je meer inzicht in sociale situaties van kinderen en jongeren met autisme

 • kun je gebruik maken van geweldloos verzet om conflictsituaties aan te pakken

 • weet je welke impact trauma heeft op kinderen en jongeren met autisme en hoe je hier mee kunt omgaan

 • begrijp je hoe kinderen en jongeren met autisme op pijn reageren 

 • heb je inzichten in de reden waarom kinderen en jongeren met autisme zo vaak uitvallen op school

Opbouw van de opleiding

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

“Alle theorie en uitleg heeft me veel nieuwe inzichten gebracht. Mezelf vaak tegengekomen door de praktische uitwerkingen via de reflectievragen en ook de oefeningen in groepjes. Het zelf mogen ervaren is een meerwaarde. Na deze opleiding heb ikzelf vooral heel veel goesting om aan de slag te gaan en kinderen zoveel mogelijk te helpen."

Kristel De Leeuw – Zorgleerkracht Kleuters

De modules van de Autisme Expert opleiding

Module 1: 
Autisme in de maatschappij
 

Aan de hand van social stories leer je om te gaan kijken naar de sociale situatie van het kind of jongere met autisme. Op deze manier krijg je inzicht en leer je te zien of de signalen en gegeven reacties gepast en duidelijk zijn.

Tijdens de eerste masterclass leer je meer over pijn. Je ontdekt de reden waarom pijn zo vaak bij kinderen en jongeren met autisme een trigger is. Je leert hoe je het moet aanpakken als het voor een kind met autisme niet zo evident is om te praten over pijn.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9165.jpg

Module 2:
Omgaan met conflictsituaties en schooluitval
 

Tijdens de tweede opleidingsdag leer je door middel van geweldloos verzet als effciënt middel in te zetten om te kunnen omgaan met conflictsituaties en probleemgedrag bij kinderen en jongeren met autisme.

Tijdens de tweede masterclass ontdek je hoe het komt dat steeds meer kinderen en jongeren met autisme het lastig vinden om naar school te gaan en met als resultaat: schooluitval. Ook in het type 9 onderwijs. Hoe kunnen we kinderen en jongeren met autisme aanmoedigen om naar school te gaan zodat het zowel voor de ouders als voor de kinderen een positieve ervaring wordt. Welke alternatieven zijn er? Je krijgt de nodige tools in handen om meer inzicht te krijgen in de schoolbeleving van het kind met autisme en hoe jij het kind hierbij kunt begeleiden.

autisme specialist_module2.jpg

Module 3:
Trauma gericht werken 

Tijdens de laatste opleidingsdag leer je hoe je kinderen en jongeren met autisme die een traumatische gebeurtenis meemaken kunt ondersteunen. Kinderen maar ook volwassenen met autisme leven in een wereld die hen heel vaak overweldigd. Ze kunnen vaker het slachtoffer zijn van negatieve ervaringen en maken hierdoor meer kans op trauma te ervaren.

De laatste masterclass van de opleiding biedt je meer inzichten in het zindelijkheids en slaapverhaal van kinderen en jongeren met autisme.

autisme specialist_module3.jpg

Jouw docente

Katrien Vrancken

Auti Coach

Autimama

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Katrien Vrancken. Mijn doel in dit leven is om kinderen en ouders te ondersteunen zodat er basisrust in het leven van de kinderen met autisme kan zijn. Hierdoor breng je rust in een gezin, in hun hoofd zodat er ruimte is om te kunnen groeien en stralen.

 

In alles wat ik doe, ga je merken dat ik zowel mijn persoonlijke en professionele ervaring met jullie ga delen. Mijn doel is om jullie zoveel mogelijk inzicht in de leefwereld van autisme te geven en ga ik jullie onderdompelen, omdat ik weet uit ervaring, hoe belangrijk dat is. Alles wat je in deze opleiding gaat doen, lijkt allemaal gemakkelijk op papier, maar mijn principe is dat je moet gevoeld hebben wat het met je doet. Zo weet je ook wat kinderen met autisme kunnen ervaren als je een bepaald iets met hun doet.

 

Zelf ben ik mama van vier jongens en één meisje, drie pubers en nog twee kleine peutertjes. Al heel snel in mijn mama zijn is de diagnose autisme gevallen. Nu zijn het pubers dus ik kan gerust zeggen dat ik de meeste stadia al doorlopen heb. Alle struggles die ze zelf ervaren maar ook als ouder. Gedurende een lange periode is dit een donker stuk in mij geweest en heb ik ook alle rouwfases meegemaakt.

 

Nu kan ik zeggen dat de diagnose autisme mij heeft geholpen in mijn persoonlijke groei en dat ik rust heb gevonden. Ik ben er van overtuigd dat de weg die ik hierdoor afgelegd heb, ervoor gezorgd heeft dat ik nu kinderen en ouders kan begeleiden en mijn kennis met jullie kan delen.

 

Mijn toegevoegde waarde aan deze opleiding is:

✓ mijn ruim 2 decennia ervaring in het buitengewoon onderwijs;

✓ mijn ervaring in het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme;

✓ mijn ervaringsdeskundigheid als mama van zijnde;

✓ de kennis dankzij mijn studies en verschillende coachopleidingen.

 

Ik kijk er naar uit om mijn enthousiasme en inzichten met je te delen.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A8879.jpg

Praktisch

Wat mag je verwachten

JE ONTVANGT

 • 3 live opleidingsdag waarin we ons verder verdiepen in autisme. De opleidingsdagen gaan door in het Zonnekind huis te Tremelo.

 • 3 online masterclasses waar we in groep een bepaald thema rond autisme verder uitdiepen.

 • 3 coach calls waarin we cases bespreken en vragen beantwoorden.

 • Werkboek om aan de slag te gaan

STARTEN

Je kan je inschrijven voor deze opleiding via het inschrijvingsformulier. Een overzicht van alle data vind je hier.

STUDIETIJD

De opleiding neemt ongeveer 3 maanden in beslag. De data waarop deze opleiding doorgaat, vind je hier. Je behoudt 3 jaar toegang tot de opnames van de masterclasses en coach calls in je Zonnekind Academy.

DEELNEMERS

Deze opleiding is gericht op (onderwijs) professionals die op zoek zijn naar verdieping rond autisme afgestemd op de kinderen van nu en de huidige problematiek waar kinderen, jongeren en gezinnen die met autisme geconfronteerd worden.

Je kan deze opleiding uitsluitend volgen als je reeds de Autisme Specialist opleiding bij 't Zonnekind volgde.

AnsPhotography_2022_business_Zonnekind_social__Z2A9165_edited.jpg
extraAnsPhotography_2022_business_Zonnekind__Z2A9502.jpg

Tarieven en betaling

WAT IS DE PRIJS ?

De investering voor de opleiding 'Autisme Expert' bedraagt 897€ (741,32 excl BTW).

 

Deze prijs in inclusief btw 21%, lunch, drank & tussendoortjes tijdens de lesdagen, creatieve en andere werkmaterialen en toegang tot je persoonlijke Zonnekind Academy. Je behoudt tot 3 jaar na je opleiding toegang tot je Academy.

BETALING

Je ontvangt na het invullen van het inschrijfformulier binnen de 10 werkdagen de factuur. We vragen je om deze binnen de vooropgestelde datum correct te betalen met vermelding van de gestructureerde mededeling. Van zodra wij je betaling ontvangen hebben, ben je zeker van je plaats.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden verbonden aan deze opleiding vind je hier

KMO PORTEFEUILLE
Voor deze opleiding kan je gebruik maken van de KMO Portefeuille. KMO's en vrije beroepen die in aanmerking komen, kunnen op deze manier tot 30% van hun opleiding terugkrijgen via de KMO portefeuille, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

Check zeker of je hiervoor in aanmerking komt. Je vindt hier meer informatie. Wens je gebruik te maken van de KMO-Portefeuille dan dien je dit aan te duiden op je inschrijvingsformulier. Zonder dit "vinkje" gaan wij er vanuit dat je je inschrijft zonder beroep te doen op de KMO portefeuille. We kunnen dit helaas niet terugdraaien mocht je je vergist hebben.​

‘t Zonnekind CommV is erkend dienstverlener voor de KMO Portefeuille voor opleiding (DV. 242081)

Veelgestelde vragen

 • Kindercoaching
  Autisme Vertrekkende vanuit jouw ervaring gaan we opzoek naar oplossingen die jou en je gezin kunnen verder helpen. Katrien helpt je om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kind en hoe je het best met dit gedrag kan omgaan. Ook hoe je door aanpassingen in je thuissituatie meer rust kan creëren. Ik kan ook dienen als aanspreekpunt voor de school van je kind. Samen met jou kunnen we een sensorisch profiel opmaken. Door het laten maken van een sensorisch profiel krijg je inzicht over hoe je kind prikkels verwerkt en erop regeert. Hierdoor kan er gerichter hulp worden geboden. Faalangst Steeds meer kinderen en jongeren worden geconfronteerd met faalangst. De kenmerken van faalangst zijn onder meer buikpijn, hoofdpijn, geen zin om naar school te gaan, concentratie-moeilijkheden, overmatig piekeren, stresssignalen zoals vaak moeten plassen, zweten, hartkloppingen enz. Het faalangstmonster doet heel wat met een kind. Veel volwassenen gaan er vanuit dat de faalangst er wel zal uitgroeien naarmate het kind ouder wordt, maar gebeurt niet. Het faalangstmonster wordt steeds groter en groter en voedt zich met de negatieve doemgedachten van het kind en wint aan sterkte met de jaren. Het zelfvertrouwen van kind gaat recht evenredig naar beneden naarmate het faalangstmonster aan kracht wint. Hoogsensitiviteit Hoogsensitieve kinderen en jongeren hebben vaak een groot inlevingsvermogen, kunnen goed luisteren, zijn warm en trouw. Deze kinderen denken lang na over gebeurtenissen en komen daar later op terug. Zij dragen andere kinderen een warm hart toe en zijn zeer begaan met het welzijn van dierbaren. ​Hoogsensitiviteit is geen stoornis of ziekte! Hoogsensitieve kinderen hebben moeite met het verwerken van prikkels.
 • Sprankelavonden
  Momenteel zijn er geen Sprankelavonden ingepland.
 • Workshops
  Een overzicht van alle geplande workshops voor kinderen en/of ouders vind je in onze agenda.

Deze opleiding in je school of netwerk?

Je kan 't Zonnekind naar jouw school laten komen voor een opleiding of maat of een pedagogische studiedag over dit onderwerp of een ander onderwerp.

Wens je een offerte om deze opleiding te laten plaatsvinden in jouw school, organisatie of ondersteuningsnetwerk? Vraag deze dan aan via welkom@tzonnekind.com

Vanessa Lauwers_docente_'t Zonnekind
bottom of page